Kép: Utazom.com

Természetesen nem nekünk, hétköznapi polgároknak kell rendelkezni ezekkel, hanem azokat a kutatókat segíti velük a Huawei, akik feltérképezik a Duna medrét. 

Nagy felbontású térkép készül a Duna és mellékágai medréről a folyó gemenci szakaszán, írja a HVG. A munkát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai végzik, a MultiBeam technológiát használva. Ezzel országunk legnagyobb folyójának és hullámtéri mellékágainak mélységváltozását, valamint a hordalék útját figyelik. Az ehhez szükséges eszközöket, tehát az 5G-t és a hordozható napelemes rendszert a Huawei biztosítja. Minderről a Tech4Green konferencián lehetett hallani, mint ahogyan arról is, hogy mit jelent a MultiBeam technológia.

Kép: Dream Air

Ez egy olyan megoldás, amivel nagy pontossággal, kellően széles sávval lehet centiméternyi pontossággal meghatározni a vízalatti felszínt. A kutatók számára nagyon fontos, hogy megismerjék a meder változásait, és azt, hogy mi történik például egy árvíz után. Mindezek mellett a szakemberek komplexebb képet kapnak a mederben zajló hordalékmozgásról, ami fontos alakító tényező, ugyanakkor keveset lehet tudni róla. Keve Gábor, az NKE VTK Területi Vízgazdálkodási Tanszékének docense egy példán keresztül mondta el, milyen összefüggések lehetnek. Amennyiben a meder mélyül, alacsonyabb vízállással vezeti le ugyanazt a vízmennyiséget, ami azt jelenti, hogy a környezetében a felszín alatti vizek is a folyóba kerülnek. Ezzel együtt mélyebben található a talajvíz, ami a növényflóra összetételét is megváltoztathatja.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!