Kép: Autobala

Skócia nemrég jól példázta, hogyan forradalmasítja az 5G a sportközvetítéseket, és jó alapot teremtett arra, hogy ebből konkrét evolúciós folyamat legyen. 

Az 5G magánhálózatok képesek átalakítani az élő események közvetítésének módját, és lehetőséget kínálnak a kisebb, vagy távolabb lévő, vidéki sportágak számára. A 3,8-4,2 GHz-es frekvenciatartományban megosztott spektrumot használó, a világon elsőként önálló, sportközvetítésre szolgáló magánhálózat bemutatta az ebben rejlő lehetőségeket. A Skóciai 5G központként funkcionáló Strathclyde Egyetemmel és partnereivel kialakított technológia képes átalakítani az élő sportközvetítések módját, és közelebb hozni a szurkolókat az eseményekhez.

Mint korábban is írtuk, a Strathclyde Egyetem StrathSDR csapata a BT Sporttal, a Dornával és a Vislinkkel együttműködve egy 5G kézikamerával élő szegmenseket közvetített a világ közönségének a Monster Energy Brit Nagydíjról. Az ilyen módon használt 5G-hálózatok képesek javítani a sportesemények közvetítésének élményét, és több emberhez juttatják el az eseményeket. A Scotland 5G-vel partnerségben a tesztkörnyezetben kipróbált technológiát használva a csapat újra létrehozta az önálló 5G megosztott spektrumú hálózatot Silverstone-ban. Ez a hálózat lefedte a boxutcát, a paddockot és a rajtrácsot, a technológiai partner Vislink pedig egy 5G vezeték nélküli kamerát és egy fedélzeti motorkerékpár uplinket biztosított az 5G hálózathoz.

Kép: MotoGP

A sikeres demonstráció megnyitotta az utat az élő sportban történő további felhasználási esetek létrehozása előtt. Egy privát 5G hálózat használata például a regionális futballcsapatok számára átalakíthatja a szurkolói élményt. A tévé előtt ülőket közelebb hozhatja az akcióhoz, sőt, akár a játékosok perspektívájából is bemutathatja a játékot. A skót technológiai demonstráció ötleteket és jövőbeli lehetőségeket nyit meg a távoli és vidéki közösségekben működő rendezvényszervezők számára is.

Paul Coffey, a Skóciai 5G Központ vezérigazgatója szerint az akadémiai és ipari partnerek közötti együttműködés az egyik olyan tényező, amely elősegíti az 5G bevezetését. Ez a felhasználási eset egy olyan hálózatot mutat be, amelyet először egy laboratóriumi tesztkörnyezetben próbáltak ki, majd a terepre vittek demonstráció céljából. Elmondta, hogy az 5G magánhálózatok forradalmasíthatják a jövőben az élő sportközvetítések módját. Az 5G használatával történő távoli közvetítés hatékonyabb módszer lesz az élő sportok és események bemutatására, és talán némi ügyfélinterakcióval kiegészítve a helyszíni élményeket is javíthatja. Egy másik lehetőség, amelyet az Egyesült Államokban már kipróbáltak, hogy a fix kamerahelyek mellett a legjobb helyről is kilátás nyílik a nézőtérre. Skócia és a Központ munkája szempontjából a legizgalmasabbak talán a távoli és vidéki lehetőségek. A privát és megosztott spektrumú 5G-nek megvan a lehetősége arra, hogy a kisebb sportklubok, csapatok és vidéken megrendezett események, például a hegyi kerékpározás számára is elérhetővé tegye a rendezvények közvetítését. Így közelebb hozza a nézőket az élő eseményekhez, akár az eseményen vannak, akár a városban, akár a diaszpóra olyan tagjai, akik a világ más pontjáról nézik az eseményeket.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁStotal telecom