huawei
Kép: MobilAnyHeter

Hiába minden huzavona, Joe Biden kitartott amellett, amit még Donald Trump, volt elnök gondolt ki a Huawei és a ZTE ellen. 

Joe Biden elnök a héten aláírta a 2021. évi biztonságos berendezésekről szóló törvényt. A jogszabály megakadályozza, hogy a kínai Huawei és ZTE szövetségi engedélyt kapjon arra, hogy az 5G-vel kapcsolatos termékeit az amerikai piacon értékesítse. A fejlemény lényegében véglegesíti az évek óta tartó, az Egyesült Államok által vezetett kampányt, mivel attól tartanak, hogy termékeikkel kaput nyithatnak a kínai kémkedés előtt. Az amerikai törvényhozók aggodalma a kínai berendezések jelentette fenyegetés miatt egy 2012-es kormányzati jelentésre vezethető vissza. Eszerint a Huawei és ZTE berendezéseit akár arra is lehet használni, hogy segítségükkel a kínai kormány tudjon kémkedni.

Kép: RNZ

A téma azonban a Trump-kormányzat idején jelentős lendületet vett, részben az USA és Kína közötti kereskedelmi háború erősödése miatt. Konkrétan a Trump-adminisztráció számos tilalmat rendelt el mind a ZTE, mind a Huawei ellen. A volt elnök kereskedelmi minisztériuma például megtiltotta az amerikai üzletkötést a ZTE-vel és a Huawei-jel, Trump pedig olyan jogszabályokat írt alá, amelyek megakadályozzák, hogy az amerikai kormányhivatalok az említett gyártók berendezéseit használják. Az amerikai tisztviselők más országok szabályozóit is hasonló lépések megtételére szólították fel. Eközben az FCC Trump alatt megszavazta, hogy az amerikai kormányzati támogatásban részesülő távközlési hálózatüzemeltetők ne használhassanak kínai berendezéseket. Ezt követően majd egy olyan programot is végrehajtott, amelynek célja az amerikai hálózatokban már telepített kínai berendezések eltávolításának finanszírozása.

Miután Trump az év elején elvesztette a választásokat Joe Biden jelenlegi elnökkel szemben, egyesek azon tűnődtek, hogy Biden vajon másképp állna-e hozzá Kínához és annak beszállítóihoz. Ren Zhengfei a Huawei alapítója és vezérigazgatója februárban úgy fogalmazott, hogy örülne egy hívásnak az új elnök részéről.  Beszélhetnének a közös fejlődésről és arról, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának is fejlesztenie kell a gazdaságát, mivel ez jót tesz a társadalmuknak és a pénzügyi egyensúlynak”. Röpke pillanatig úgy is nézett ki, hogy lesz közeledés, hiszen Biden kormánya valóban tett néhány lépést a két vállalat közötti feszültségek csökkentése érdekében. A Huawei pénzügyi igazgatója, Meng Wanzhou például nemrég tért vissza Kínába, miután nagyjából két évig Kanadában tartották fogva.

Most azonban úgy tűnik, Joe Biden nem hajlandó enyhíteni a ZTE és a Huawei helyzetén, ami nem feltétlenül meglepő, tekintve, hogy az általa a héten törvénybe iktatott 2021. évi biztonságos berendezésekről szóló törvényt az amerikai szenátus egyhangúlag fogadta el. Az amerikai képviselőház 420-4 szavazattal hagyta jóvá a jogszabályt. A Reuters szerint a fejlemények alig néhány nappal azelőtt történnek, hogy Biden és Hszi Csin-ping kínai vezető várhatóan virtuális csúcstalálkozót tart. Ennek során a legkülönfélébb témákról, köztük a kereskedelemről is tárgyalhatnak.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSLightReading