Kép: Cnet

Az NMHH kutatásából az derül ki, hogy a magyarok közel fele elég tájékozatlan az 5G-vel kapcsolatban, hiszen 40 százalékuk fél az egészségre gyakorolt hatásaitól.

Mióta a Jóisten rendelkezésünkre bocsátotta az internetet, lehetőségünk nyílt arra, hogy egy szinte korlátlan információforrásból szedjük össze a tudásunkat. Csakhogy, ahol létezik információ, ott létezik tévinformáció, vagy ha úgy tetszik, álhír. Ez pedig azért probléma, mert egymásra találnak a chemtrail és laposföld hívők, az oltásellenesek, a “világot a háttérhatalom irányítja” konteósok, és egyre hangosabbak. Az összeesküvés elméletek kedvelői nem kímélik az 5G-t sem, hiszen sokak szerint az ötödik generációs technológia segítségével aktiválja Bill Gates azt a chipet, amit a vakcinával ültettek belénk. Az NMHH készített egy felmérést arról, hogy a magyarok mennyire kritikusak az interneten felbukkanó hírekkel szemben, és mennyire hajlandók forrásellenőrzést végezni.

Kép: The New York TImes

A kutatás szerint 2020-ban az internetezők 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy időnként ellenőrzi az online források hitelességét, 19 százalékuk pedig mindig utánajár annak, hogy hiteles-e az interneten fellelt információ. Legtöbben – az internetezők 42 százaléka – az online cikkek hivatkozásait, forrásait ellenőrzik. 28 százalékuk szokott utánajárni a szerző létezésének, szakmai hátterének, és ugyanilyen arányban kérik ki az ismerősök véleményét az olvasottakról.

A megkérdezettek 23 százaléka valamelyik nagyobb, magyar hírportálon próbál hiteles információhoz jutni. Még ha a valóságban nem is ennyire óvatosak az emberek, a válaszaik arra utalnak, sokan vannak felkészülve arra, hogy esetleges álhírekbe fussanak. A felmérés szerint a megkérdezettek 41 százaléka közösségi oldalakon keresztül találkozott az 5G-hez kapcsolódó egészségügyi információval. A magyarok 52 százaléka a közösségi oldalak ezzel foglalkozó csoportjaiban vitatja meg a témát, illetve az ismerőseivel is ugyanezen platformokon beszélget erről. Viszonylag jónak tűnik, hogy a megkérdezettek 39 százaléka ellenőrizte a cikk szerzőjét, az viszont sokkal elkeserítőbb, hogy közülük 40 százalék vélte a technológiát súlyosan egészségkárosítónak.

Kép: Miami Herald

Az 5G egészségügyi hatásairól hallók 31 százaléka próbált utánajárni az információk hitelességének. Legtöbben a cikk forrásait vagy a szerzőt ellenőrizték, egy szakértő blogján néztek utána a témának, esetleg egy ismerősük véleményét kérték ki. A különböző ellenőrzési módok azonban eltérő eredményekkel jártak. Sok esetben az utánajárás nemhogy csökkentette, de inkább megerősítette a megalapozatlan félelmeket. Azok körében, akik az információt egy közösségi oldalon vitatták meg ismerőseikkel, vagy azt a témával foglalkozó csoport „buborékjában” ellenőrizték, az 5G-vel kapcsolatos félelem erősödött. E válaszadók több mint fele osztotta a tévhiteket.

Az NMHH szerint szerencsére olyan eszközök is vannak, melyek védelmet jelentenek az álhírekkel szemben. A cikkek szerzőjének létezését, szakértelmét ellenőrzők és a valamely hatóság hivatalos oldalát felkereső magyarok közül többen utasították el az 5G-vel kapcsolatos egészségügyi tévhitet – 44-44 százalékos arányban –, mint akik a közösségi média tematikus csoportjaihoz (37 százalék) vagy a közösségi oldalakon az ismerőseikhez (31 százalék) fordultak segítségért.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!