apple
Kép: Redmond Pie

Az Apple függetlenedése a Qualcommtól újabb mérföldkőhöz érkezett, már amennyiben igazak a legfrissebb hírek. 

Az Apple szorosabb partnerséget alakít ki a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-val (TSMC) annak érdekében, hogy csökkentse a Qualcommtól való függőségét – értesült a Nikkei Asia. Ez alátámasztja azt, amit nemrégiben írtunk, hogy az almás cég 2023-ra saját 5G modemet kíván alkalmazni a telefonjaiban.

Az Apple azt tervezi, hogy a TSMC 4 nanométeres chipgyártási technológiáját veszi át az első saját 5G-s modemchip tömeggyártásához, mondta négy, az ügyet ismerő személy, hozzátéve, hogy az iPhone-gyártó saját rádiófrekvenciás és milliméterhullámú komponenseket fejleszt a modem kiegészítésére. Az nagyvállalat saját energiagazdálkodási chipen is dolgozik, kifejezetten a modemhez – mondta két, a témában tájékozott személy. A legújabb iPhone-sorozatban jelenleg az összes ilyen alkatrészt az amerikai Qualcomm biztosítja.

Az Apple már évek óta próbálja csökkenteni a Qualcommtól való függőségét, és nagyobb ellenőrzést szerezni a létfontosságú félvezető-összetevők felett. A két amerikai vállalat 2019-ben rendezte a szabadalmi jogdíjakról szóló hosszas jogi csatát, és a Qualcomm nemrég megerősítette, hogy részesedése az iPhone-modemek megrendeléseiből 2023-ra mintegy 20 százalékra csökken. Amellett, hogy a gigacég pénzt takarít meg a Qualcommnak jelenleg fizetett díjakon, a saját modem kifejlesztése megnyitná az utat az Apple-nek, hogy a TSMC chipjét integrálja a saját mobilprocesszorába.

Kép: Tech Taiwan

Ezáltal az amerikai techóriás nagyobb kontrollt kapna a hardverintegrációs képességei felett, valamint növelné a chipek hatékonyságát. Jelenleg a legtöbb mobilchip-fejlesztő az 5G modemrendszereket a processzorchipbe integrálja. A modemchipek kulcsfontosságú összetevők, amelyek meghatározzák a hívásminőséget és az adatátviteli sebességet. A szegmenst régóta a Qualcomm uralja, elég durva szabadalmi falat építve a technológia köré. Ettől függetlenól a piacon van a tajvani MediaTek és a kínai Huawei Technologies. Az Intel, amely 2016 óta a Qualcomm mellett szállított az Apple-nek, kiszállt az okostelefonos modemchipek fejlesztéséből, és 2019-ben eladta az üzletágat, ráadásul éppenaz Apple-nek.

Míg az almás vállalat már több mint egy évtizede használja saját A-sorozatú mobilprocesszorait, a mobilmodemek fejlesztése sokkal nagyobb kihívást jelent számára, mivel azoknak az összes régebbi kommunikációs protokollt támogatniuk kell (2G, 3G, 4G). A TSMC fontos partnere volt az Apple-nek abban a stratégiájában, hogy egyre több saját alkatrészt tervezzen, és egyedüli gyártója az iPhone processzoroknak és az M1 Mac processzoroknak. Úgy tudni, a tajvani technológiai titán több száz mérnököt is állomásoztat a kaliforniai Cupertinóban, hogy támogassa az gigavállalat chipfejlesztési ütemtervét.

További információ, hogy az Apple a TSMC 4 nm-es technológiáját fogja használni az iPhone processzorához 2022 második felében. A vállalat emellett az elsők között alkalmazza a TSMC legfejlettebb, 3 nm-es technológiáját, és jövőre az iPadekben is ez fog kerülni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!