Kép: PIRO4D-Pixabay

Az Európai Űrügynökség (ESA) úgy gondolja, be kell szállnia az ötödik generációs technológia kiterjesztésének pörgetésébe. 

A világűrbe telepített 5G technológiák – amelyek átalakítják az összeköttetést és megerősítik a dolgok internetét (IoT)  – egy partnerségnek köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkeztek. Az ESA együttműködésbe lépett az Eurekával, a kutatás-fejlesztés finanszírozásával és koordinálásával foglalkozó nemzetközi szervezettel, valamint annak Celtic-Next klaszterével, amely a következő generációs kommunikáció fejlesztésével foglalkozik a digitális társadalom számára. A digitalizáció és az összekapcsolhatóság eljövendő korszaka – minden és mindenki között – valószínűleg megváltoztatja az emberek élet- és munkamódszerét, valamint hatalmas változásokat hoz a meglévő vállalatok és üzleti modelljeik számára. Az elemzők előrejelzései szerint az 5G és az azt követő 6G gazdaság értéke 2035-re eléri a 11,7 billió eurót, ami az összes globális reáltermelés mintegy 5%-a lesz abban az évben.

“Műhód”

A távközlési műholdak döntő szerepet játszanak majd a zökkenőmentes és mindenütt jelenlévő összeköttetés biztosításában, amelyre a nagy adatátviteli sebességű 5G és 6G hálózatok támaszkodnak. Lehetővé teszik majd a vállalkozók számára, hogy új termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek ki, illetve speciális igényű ügyfeleknek kínáljanak termékeket és szolgáltatásokat. A három szervezet, amelyek képviselői négy évre szóló egyetértési nyilatkozatot írtak alá, egyesítik erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy az 5G és 6G összeköttetés az űr- és földi rendszerek integrációja révén mindenütt jelen legyen. Ezt a szinergiákra építve, valamint a partnerek közötti kutatás, fejlesztés és innováció összehangolásával fogják elérni.

Kép: Pixabay

Elodie Viau, az ESA távközlési és integrált alkalmazásokért felelős igazgatója szerint a műholdak döntő szerepet játszanak a digitális átalakulást támogató zökkenőmentes és mindenütt jelenlévő összeköttetést biztosító, új, szén-dioxid-semleges alkalmazásokat és szolgáltatásokat lehetővé tevő, valamint a jövedelmező 5G- és 6G-gazdaságot tápláló összeköttetések kialakításában.

Megfogalmazása szerint újszerű 5G és 6G technológiákat fognak feltárni a holisztikusan integrált űr- és földi hálózatok tervezése és fejlesztése érdekében. Együttműködési lehetőségeket keresnek az űr- és földi IKT-vállalatok, valamint az olyan iparágak között, mint a tengeri, szárazföldi és légi autonóm közlekedés. De nem maradhat ki a közbiztonság és az egészségügy sem, hogy növelni lehessen az európai stratégiai autonómiát, és valamennyi érdekelt fél számára értékek teremtődjenek, miközben hozzájárulnak a fenntartható fejlődési célokhoz.

Hogyan gondolják a többiek? 

Manuel Heitor, a portugál kormány tudományos, technológiai és felsőoktatási minisztere elmondta: mindenkinek további erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy “az űr Európáért” legyen, oly módon, hogy az európai polgárok szerves részévé váljanak a jövőbeli európai űrfejlesztéseknek. Ez életmentést, a természeti katasztrófák előrejelzését, a tüzek megelőzését, a part menti területek ellenőrzését, valamint az éghajlatváltozás, a bizonytalanság és a kockázatok kezelését, a biztonságos és rugalmas kommunikációt és a műholdas navigációs szolgáltatásokat jelenti. A lakosság biztonságának és biztonságos körülményeinek biztosításával együtt. Mindezzel pedig csak akkor lehet foglalkozni, ha az európai űrkezdeményezések a társadalmaink digitalizációjában rejlő új lehetőségekkel összhangban haladnak előre, a zöld átmenet kihívásainak hatékony kezelését szolgáló új formákkal együtt.

Kép: Pixabay

Miguel Bello Mora, az Eureka elnöke szerint az űrtevékenység olyan alapvető elemként jelenik meg, amely egyre inkább jelen van mindennapi életünkben. Ma már el sem lehet képzelni a világot műholdak nélkül, amelyek észrevétlenül lépnek kapcsolatba velünk a meteorológián, az autós navigáción, vagy akár az otthoni tévénézésen keresztül.

David Kennedy, a Celtic-Next elnöke elmondta, eddig nem volt jó, hogy a jövőbeli kommunikációs forgatókönyvek űrbeli IKT-dimenzióját különálló szolgáltatásként értékelték és tervezték. Ezzel a megállapodással azt tervezik, hogy összehozzák az IKT közösségeket, hogy fellendítsék az olyan szolgáltatások innovációját, amelyek már a koncepciótól kezdve teljes mértékben integrálják az űrbeli IKT képességeket. Ez a kezdeményezés holisztikus módon fogja elősegíteni a különböző iparágak számára a következő generációs átható, végponttól végpontig terjedő kommunikáció és szolgáltatások fejlesztését a biztonságon és bizalmon alapuló, fenntartható, inkluzív digitális társadalom felé.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!