5g kína

Kína számai azt mutatják, hogy amíg a nyugati világ aukciózik, és a repülésért aggódik,  az ázsiai nagyhatalom, tovább lapátolja a szenet az 5G-s gőzmozdonyba. 

A múlt héten közzétett hivatalos statisztikák szerint a kínai szolgáltatók most 450 millió felhasználóról számolnak be, ami az összes előfizetés 27%-át teszi ki, és 1,15 millió 5G bázisállomásról, ami állítólag a globális összlétszám több mint 70%-a. A mobiltelefon-ipar idén eddig 210 millió 5G-telefont szállított, ami 69%-os növekedést jelent 2020-hoz képest, és a Kínában eladott készülékek közel háromnegyedét teszi ki. Kétségtelen, hogy a kínai látványos 5G-s növekedés hátterében a nemzeti kormány szerepe a leginkább meghatározó. A szolgáltatók közvetlen ellenőrzése mellett a nagy horderejű nemzeti terveken, a támogató médián és az immár mindenütt jelenlévő vállalati pártbizottságokon keresztül Peking gondoskodott arról is, hogy az egész iparág kiálljon az 5G mellett.

Pénz nem számít, csak olcsó legyen

Kína három legnagyobb távközlési vállalatának vezetői mindannyian magas rangú pártmegbízottak, akiket nem kell kétszer megkérdezni. Értékelik őket az 5G előrehaladásuk alapján, így nem meglepő, hogy nagy összegek repkednek: csak idén 185 milliárd jüant (29 milliárd USD) különítenek el 5G beruházásokra. Arról is gondoskodtak, hogy az 5G rendkívül alacsony áron legyen elérhető, így például a China Mobile belépő szintű csomagja havi 12 dollár (szűk 4 000 forint) körül van.

kína

Az 5G gyors elterjedése ezeknek az alacsony áraknak köszönhető, de nem várt hatással jár az is, hogy a 4G-előfizetők tömegesen térnek át a nagyobb 5G-csomagokra. A szolgáltatók szerint az “5G csomag” előfizetők száma összesen 667 millió, ami több mint 50%-kal magasabb, mint a tényleges 5G felhasználók száma.

Titkolózás

A fenti statisztikákat Kína arra használja, hogy azt mondja, vezető szerepet tölt be az ötödik generációs technológia terén. Mégis, bár lenyűgözőek a számok, nem túlságosan transzparensek. Az üzemeltetők nem közölnek olyan érdemi hálózati kiépítési adatokat, mint amilyeneket a világ többi részén a szolgáltatók szoktak, így például nem tudni a lefedett lakosság százalékos arányát sem. Nem ismert Kína óriási 5G-projektjének tényleges hatékonysága sem. Valószínűleg a két óriáshálózat – a China Mobile és a China Telecom-China Unicom közös hálózata – mindkettő pontosan ugyanazt a lakosságot fedi le. Ez pedig elvezet a második problémához, mégpedig a felülről lefelé irányuló tervek torzulásaihoz, amelyet inkább a bürokratikus dinamika, semmint a piaci igények vezérelnek. A nagyobb városok siettek bérleti díj- és adókedvezményeket felajánlani, hogy felgyorsítsák a kiépítést, és persze, hogy felkeltsék pekingi főnökeik figyelmét.

kína
Kép: TeleTrader

A Light Reading szerint egy évvel ezelőtt a gazdag városok, Sanghaj, Peking és Sencsen a teljes 5G kiépítés közel egyharmadát adták. Ezért az ország vezetésének új ötéves terve kiemelten követeli, hogy 2025-ig az 5G-t terjesszék ki a vidéki közigazgatási területek 80%-ára. Jelenleg ezek pontosan 0%-ában érhető el az 5G.

Valójában csak kirakat az egész? 

A Light Reading úgy véli, Kína egyszerűen irracionális túlzásokba esik, méghozzá rendszeresen. Az 5G bevezetése óta a távközlési vállalatok fáradhatatlanul azon dolgoztak, hogy a nemzeti 5G-tervekben vártaknak megfelelően kiépítsék a vállalati felhasználásnak megfelelő portfóliójukat. A China Mobile például 470 vállalati alkalmazást és kilenc ipari platformot fejlesztett ki. A szolgáltatók azonban mostanra kimerülőben vannak, és kiderült, a több ezer egyedi alkalmazás kifejlesztése egyértelműen  hiábavalóság, hiszen ezek többsége nem más, mint egyfajta “bemutatóterem”. A kínai kínálati oldali 5G-projektek nagyságrendje tehát létezően hatalmas, de a valóságban ez a gyors bevezetés és az alacsony fogyasztói árak története.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!