Kép: Pixabay

A Nokia egy újabb 5G-s privát mobilhálózat kiépítését jelezte Németországban, ezúttal a Volkswagen AG-nál, annak wolfsburgi fő üzemében.

A német autógyártó 2021 októberében már jelezte, hogy a kísérleti projekt elérhető, de a Nokia most többet árult el az ott telepített technológiáról. A kampuszhálózat konkrétan az önálló 5G technológián alapul, és a Nokia Digital Automation Cloud (DAC) megoldását használja, hogy megbízható, biztonságos, valós idejű kapcsolatot biztosítson, és lehetővé tegye a Volkswagen számára új intelligens gyári felhasználási esetek kipróbálását”.

Helyi licencek, helyi felhasználási esetekhez

A hálózat dedikált 3,7GHz/3,8GHz-es frekvenciákat is használ, amelyeket az autógyártó a Bundesnetzagentur-tól (BNetzA), vagyis a német szövetségi hálózati ügynökségtől kapott. A BNetzA 2019 novemberében kezdte meg a helyi 5G-engedélyek odaítélését ebben a sávban, és eddig 170 helyi 5G-hálózati kérelmet kapott, amelyek közül 169-et engedélyezett. Ebben a sávban összesen 100 MHz spektrumot tartottak fenn a vertikális felhasználási esetek számára, amit egyébként a Deutsche Telekom, a Telefonica Deutschland és a Vodafone Germany nem annyira üdvözölt. A szabályozó hatóság 2021. január 1-jén elindította a 26 GHz-es sávban (24,25 GHz-27,5 GHz) a helyi engedélyek kérelmezési folyamatát is, és eddig hét engedélyt kapott és adott meg.

Kép: Volkswagen

A 3,7GHz/3,8GHz-es sávban a helyi 5G-engedélyeket mezőgazdasági, ipari és kutatási szervezetek általi használatra szánják. Érdekesség, hogy a szolgáltatók a kezdeti ellenállásuk ellenére arra törekedtek, hogy Németországban a campus hálózatok választott partnereivé váljanak. A Deutsche Telekom például stratégiai partnerséget kötött az Ericssonnal és olyan cégek kísérleti programjába szállt be, mint az Accenture, az Audi, a BASF, a BMW és az OSRAM. A Telefonica Deutschland szintén együttműködik az Ericssonnal, és az egyik kiemelt projektje a Mercedes-Benz Cars campus hálózata a Sindelfingenben található 56-os gyárban. A Vodafone az Ericssonnal és a Nokiával is kötött megállapodást.

A Nokia a maga részéről olyan németországi megállapodásokat jelentett be, mint amit az augsburgi Kuka nevű céggel kötött, ami ipari robotokra és automatizálásra specializálódott vállalat. Beszállt az 5G4KMU projektbe, amely Baden-Württemberg tartomány öt kutatóközpontját érinti, de partnerségben van a Deutsche Bahnnal, a Lufthansa Technikkel és még sok más vállalattal. A Nokia a Smart Mobile Labs AG-val is partnerségre lépett, amely a Nokia DAC megoldáshoz telepítési és integrációs szolgáltatásokat nyújt. A finn gyártó szóvivője elmondta, hogy a szegmensben több mint 380 ügyféllel rendelkezik, amelyek közül 75-nek a telepítésében van 5G komponens, és ezen ügyfeleinek 44%-a Európában található.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!