Kép: Pixabay

Az Egyesült Királyság lakói még 12 évig boldogan használhatják a korábbi generációs technológiákat. 

Az Egyesült Királyság tegnap jelentette be, hogy 2033-ig kikapcsolja a 2G és 3G hálózatokat, mivel egyre inkább az 5G technológiára koncentrál. Amint arról a TechRadar beszámolt, a kormány szerint “az elöregedő hálózatok leállítása felgyorsítja az Egyesült Királyság 5G-s ambícióit, és megnyitja az utat a jövőbeli 6G szolgáltatások előtt, amelyek számos előnyt biztosítanak az egyének, a vállalkozások és a társadalom számára”. A közlemény megjegyzi, hogy miközben a 4G kapcsolat széles körben elérhető az Egyesült Királyságban, egyre kevesebben támaszkodnak a 2G és 3G hálózatokra.

Közös megegyezéssel 

Mind a négy brit szolgáltató megállapodott abban, hogy 2033-ig megszünteti e hálózatok elérhetőségét, de valószínű, hogy a 3G-t már korábban leállítják, mivel a 4G szélesebb körű elérhetősége a vidéki területeken csökkenti a gyengébb infrastruktúra fenntartásának szükségességét. Miközben a 3G lekapcsolása segít a szolgáltatóknak abban, hogy a 4G és 5G hálózatokhoz újra felhasználják a struktúrát, a költségeket is csökkenti, hiszen szükségtelenné válnak az energiaigényes berendezések. Ugyanakkor a 2G még egy darabig maradhat, mivel az alacsonyabb energiaigénye miatt ideális a tömeges IoT telepítésekhez, amelyek hosszú akkumulátor-üzemidőt és minimális sávszélességet igényelnek.

Kép: Pixabay

Nadine Dorries kulturális miniszter arról beszélt, hogy az 5G gyorsabb mobiladatokkal segíti majd az Egyesült Királyságot, és termelékenyebbé teszi a vállalkozásokat. A fejlesztések érdekében további 50 millió fontos beruházást jelentett be, hogy az Egyesült Királyság a mobilkapcsolatok élvonalába kerüljön, és hogy távközlési hálózatai most és a jövőben is biztonságosak legyenek.

Nem Anglia az egyetlen

Nyilvánvaló, hogy nem a briteké az egyetlen olyan régió, amely a 3G-támogatás megszüntetését tervezi, bár ez még eltart egy ideig. Az év elején az amerikai Verizon szolgáltató jelentette be, hogy 2022 végén megszünteti 3G-hálózatát. A vállalat korábban 2016-ra tette ennek időpontját, ami aztán 2019-re csúszott, legutóbb pedig már 2022-ről beszéltek.

Mivel az 5G lassan világszerte elterjed a vállalkozások és az ügyfelek számára, csak idő kérdése, hogy a 4G és az 5G rendszeres szabvánnyá váljon. Fontos megjegyezni, hogy az 5G-s telefonok megfizethetőbbek, mint valaha, és az Apple 2022-re tervezi a legolcsóbb 5G-s iPhone-t a harmadik generációs iPhone SE formájában.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!