Kép: Huawei

Habár a Huawei Európa számos országában nem kívánatos az 5G-ben, a cég mégis úgy gondolja, a HarmonyOS kész behatolni a térségbe. 

Derek Yu, a Huawei európai és kanadai fogyasztói üzletágának elnöke szerint a HarmonyOS – mint a vállalat saját operációs rendszere – jövőre jelenik meg Európában. A legfrissebb becslések szerint már 150 millió eszközön fut a rendszer, és ez a szám 2021 végére 200 millióra ugrik. A cég célja, hogy a HarmonyOS-t használó készülékek számát 300 millió fölé növelje úgy, hogy ezek közül 200 millió a Huawei terméke, a fennmaradó 100 millió pedig az ő ökoszisztémájába tartozó partnerektől származik majd. Jelenleg csak Kínán belül már 135 féle készüléktípuson fut a HarmonyOS. Az októberben megrendezett Huawei Developer Conference 2021-en nemrég mutatták be a HarmonyOS 3.0 fejlesztői korai változatát. Tim Gong, a Huawei Consumer Business Group szoftverekért felelős elnöke szerint a béta hivatalso változatának megjelenésére 2022 első negyedévében lehet számolni.

Újra a pályán az 5G chipek

Megerősítve a korábbi spekulációkat, miszerint a Huawei hamarosan újra piacra dobja 5G chipjeit, Derek Yu elárulta, hogy a Huawei sanghaji K+F központja valóban dolgozik egy 5G chip tervezésén, és utalt arra, hogy ezzel a külföldi függőség is elmúlhat. Azt is megerősítette, hogy az amerikai exportkorlátozások miatt , a vállalat most csak 4G chipeket tud beszerezni, de a Qualcommhoz hasonló vállalatokkal való együttműködések továbbra is biztosítják majd a stabil ellátást.

Kép: Huawei

A Huawei saját gyártású processzora, a Kirin 9000 készletei hamarosan elfogynak, és a Qualcomm Snapdragon 888 helyettesíti majd, mint ahogy látható volt az augusztus elején bemutatott P50 sorozatban. Ironikus módon még az említett Kirin 9000-es chipekből is hiányzik az 5G-kapcsolat.

Ez történt az előző részben 

A világ első 5 nm-es gyártású 5G chipsetjeként a Kirin 9000 a TSMC feldolgozási technológiájára támaszkodott, ám az amerikai szankciók miatt a TSMC már tavaly szeptemberben befejezte ezek gyártását a kínai óriás részére. A spekulációk szerint a Huawei 15 millió Kirin 9000 chipet rendelt a TSMC-től a korlátozás életbe lépése előtt, de végül körülbelül 8,8 millió chipet kapott. A lépés közvetve a globális chipválságot is kiváltotta. A Huawei optimista bejelentése ellenére sem világos, hogy az RF komponensekkel kapcsolatos problémákat hogyan kívánják megoldani. Azzal kapcsolatban is hiányosak a részletek, hogy a leendő 5G chipek melyik technológiai csomópontot fogják használni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!