Ericsson 5G
Kép: Ericsson

Habár most még jelentős az 5G-s lefedettség területi tagolódása, néhány éven belül nagyot változik majd a helyzet, és kilő a mobilpiac. 

Az Ericsson Mobility Report 2021 szerint az okostelefon-előfizetések száma az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt. Az év végére az előfizetők száma 660 millióra nőhet, 180 élő 5g hálózat mellett, és az 5G-s mobilok már most is 23-százalékát adják a teljes forgalomnak. A világ népességének nagyjából a fele nem rendelkezik stabil, megfelelő sebességű internetkapcsolattal, mivel több százmillió – döntően vidéki – háztartás van, ahová vagy egyáltalán nem ér el a vezetékes infrastruktúra vagy a meglévő vezetékes hálózat elavult és nem, illetve nehézkesen fejleszthető. Ezen segíthet az 5G, mivel a többszörösére bővülő kapacitás révén a modern vezetékes elérésekkel összemérhető vezeték nélküli kapcsolat építhető ki. Jakab Roland, az Ericsson közép-európai regionális igazgatója, a magyarországi 5G Koalíció (5GK) elnökségi tagja szerint 2027-ben 800 millió ember jut majd fix bekötésű vezeték nélküli hálózaton gyors és megbízható internethez.

5g-előnyei
Kép: Ericsson

Mindez hazánk egyes régióiban is fontos szerepet játszhat. Az Ericsson megrendelésére készített 2020-as tanulmány szerint ugyanis a magyar vidék a fix bekötésű vezeték nélküli elérésekből (rövidítve FWA – Fixed Wireless Access) és a szintén 5G-re épülő precíziós mezőgazdaság révén 269 millió euró többletbevételhez juthat a következő években. Jelenleg a világ népességének nagyjából felénél nincs megfelelő sebességű, stabil internetkapcsolat, ami azt jelenti, hogy háztartások százmillióiról beszélünk. Az 5G-vel nekik is javulhat a helyzetük, főleg azért, mert az ötödik generációs technológia terjedése kétszer olyan gyors, mint elődjéé. Ugyanakkor a jelentés szerint az 5G terjedésében ma még jelentős regionális különbségek vannak. Míg Északkelet-Ázsiában már most 25, Észak-Amerikában pedig 20 százalék az 5G-s előfizetések részesedése, máshol lassabb a növekedés. Az éllovas területeken kívül még csak az Öböl-országokban és Nyugat-Európában mutatható ki az 5G aránya (9, illetve 6 százalék).

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!