Kép: Metalesa

Szupergyors mobil szélessáv, intelligens városok, önvezető autók, és még ezer más jelenti az 5G-t, de a szolgáltatók számára nagyon komoly megoldandó feladatokat is. 

Az ígéretek teljesítése és a megnövekedett fogyasztói és üzleti elvárások teljesítése már most új követelményeket támaszt a mobilszolgáltatókkal és meglévő hálózati infrastruktúrájukkal szemben, írja a Gigamon blog. Hogyan tudják sikeresen kezelni a 4G-ről az 5G magra való átállást, és mire kell már most gondolniuk, hogy elkerüljék a nagyobb problémákat a jövőben?

Nem kérdés, hogy az 5G exponenciális növekedést hoz a forgalomban és a hálózathoz csatlakozó különböző eszközök számában. Ez arra készteti az üzemeltetőket, hogy új módszereket keressenek a teljesítmény hatékony és eredményes nyomon követésére a teljes 5G hálózatban, valamint az átmeneti 4G magban. A vezérlési sík szétválasztása, valamint a vezérlési és felhasználói síkok fizikai szétválasztása (CUPS) a komplexitás egy újabb rétegét hozzák el. Az üzemeltetők számára az is kihívást jelent, hogy az 5G bevezetése ne veszélyeztesse vagy semlegesítse a hálózatfelügyeleti és biztonsági láthatósági infrastruktúrába korábban, vagy eddig befektetett beruházásaikat.

Kép: Salon

Az ázsiai-csendes-óceáni (APAC) és észak-amerikai (NA) régiókban korábban végrehajtott 5G bevezetések egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy felismerték az előfizetői attribútumok és a vezérlő síkban található állapotadatok átláthatóságának és megértésének fontosságát, hogy a felhasználói síkban szállított előfizető-specifikus felhasználói munkameneteket korrelálni lehessen. A hálózati felügyeleti és biztonsági eszközökhöz kapcsolódó koherens forgalmi adatszolgáltatás lehetővé tételének kritikus lépése a hálózati infrastruktúra és az eszközök közötti láthatósági réteg telepítése. A megfelelő felügyeleti irányelvek telepítése ezen a láthatósági rétegen belül, amely láthatósági és elemzési szövetként ismert, az előfizetői forgalmat intelligensen juttatja el az egyes eszközökhöz. Így az előfizető-specifikus attribútumok – például a felhasználó, az eszköz vagy a hálózati szelet információi – korrelálásával lehetővé teszi, hogy a forgalmat intelligensebb, előfizető-tudatosabb módon juttassák el és dolgozzák fel.

Egy alapvető kérdés

Hogyan védhető és biztosítható a beruházás a jövőben? A hálózatirányítás és -optimalizálás előfizető-tudatosabb megközelítése felé való elmozdulás olyan aggodalmakra ad választ, amelyek az 5G felügyeleti eszközök szélesebb területe körül merülnek fel. A túlnyomórészt hálózatra összpontosító 5G eszközök fejlesztése nem biztosítja a kommunikációs szolgáltatók számára azt a fajta mély áttekinthetőséget a forgalomtípusok tekintetében, amelyre az 5G által lehetővé váló rengeteg különböző eszköz támogatásához szükség lesz. Van egy olyan gondolkodási iskola, amely szerint a kizárólag hálózatra összpontosító megközelítés valójában veszélyeztetheti az 5G lehetőségeinek hatékonyságát.

Kép: Verizon

A 4G/5G korreláció vonzereje a szolgáltatók számára az, hogy optimalizálhatják a jelenlegi eszközinfrastruktúra-beruházásokat azáltal, hogy csak az érdeklődésre számot tartó forgalmat és a releváns adatokat továbbítják az eszközökhöz, miközben növelik az előfizetői forgalom átláthatóságát. Ez segíthet javítani a felhasználói élményt, a teljesítményt és a hálózati biztonságot, miközben minimalizálják a költségeket. Végső soron az 5G korrelációs megközelítés lehetővé teszi a felhasználói sík forgalmának jelentősen javuló optimalizálását, ami nagyobb eszközhatékonyságot eredményez, a kialakulóban lévő 5G hálózat számára a kategóriájában legjobb, modern előfizető-tudatos láthatósági platformot használva. Az 5G eszközök által a hálózaton keresztül vezetett forgalom típusának koncentráltabb és sokkal mélyebb megértése lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy optimalizálják az előfizetőnkénti felügyeleti költségeket.

A korrelációval történő láthatóságra való összpontosítás megvédheti az eszközökbe való befektetést, miközben a szolgáltató áttér az ötödik generációs technológiára. Biztosítani fogja továbbá, hogy a megfelelő infrastruktúra rendelkezésre álljon ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználhassa az 5G által a jövőben lehetővé váló számos új szolgáltatás és alkalmazás előnyeit, a csatlakoztatott intelligens városoktól a távoli sebészetig. Miközben az EMEA követi az APAC és NA 5G bevezetését, elengedhetetlen, hogy a korábbi kulcsfontosságú tanulságokat figyelembe vegyük, és elismerjük, hogy mi működött, és mi nem. Az EMEA-régióban működő szolgáltatók számára az előfizetői jellemzők átláthatóságának fontosságának felismerése az egyik központi tanulság a világ más részein végrehajtott bevezetések után.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!