Kép: Digital TV Europe

Egy szomorú példa mutatja be, miként lehetne életmentő az 5G Broadcast olyan helyzetben, amikor minden más mobilhálózat összeomlik. 

Jochen Mezger az ARD Nemzetközi Frekvenciagazdálkodási Kompetenciaközpont képviseletében fejtette ki gondolatait arról, hogy milyen szerepet tölthet be az 5G Broadcast katasztrófahelyzet esetén. Tragikus példaként említette a nyár közepén bekövetkezett németországi áradást, amikor július 14-ről 15-re virradó éjszaka a Németország nyugati részén található, általában békés, mindössze 60 cm mély Ahr folyó egy mindent elnyelő szörnyeteggé változott. A történelmi csúcsot, a 3,21 méteres magasságot este hét órakor lépte át, nem sokkal később pedig a legfelső mérőpontot is elérte. Az utolsó, a mérőrendszer meghibásodása előtt továbbított érték 5 m volt, a legmagasabb feltételezett szint pedig 7 méter környékén alakult. A víztömeg válogatás nélkül sodorta a házakat, a hidakat a vasúti síneket, és sajnos az embereket is. Az áradásnak 133 halálos áldozata volt, több százan sérültek meg, és összesen 42 ezer embert érintett a katasztrófa, akik közül 17 ezren szinte mindenüket elvesztették.

Gyorsan ment végbe az összeomlás

A helyzetet súlyosbította, hogy az áramellátás az első pillanatokban összeomlott, és ennek következtében a mobilhálózatok, valamint a digitális közvédelmi és katasztrófavédelmi rendszerek sem működtek. Csakis az analóg információátadás maradt meg kommunikációs eszközként, kiemelt tekintettel a rádiókra. Az emberek előszedték az elemes rádióikat, vagy ha a víztömeg nem sodorta el az autóikat, akkor abban hallgatták a fejleményeket.

A térségben számos mobilhálózati bázisállomás vált működésképtelenné vagy maga az árvíz, vagy az áramkimaradás következtében. Ezek kereskedelmi célú hálózati infrastruktúrák, amelyek nem kötelesek fenntartani a működést ilyen kedvezőtlen körülmények között. Ennek következtében nincsenek jelentős akkumulátoros tartalékok, nincsenek hálózatpótló rendszerek, és nincs rugalmas infrastruktúra a működés fenntartására. Ezzel szemben számos műsorszóró adóállomás a dízelmotorjaira, a kétirányú átviteli kapcsolatokra és további vészhelyzeti üzemeltetési eszközökre, például helyszíni redundáns berendezésekre támaszkodhat.

Ilyen az Ahr folyó normális esetben – Kép: Wikipédia

A katasztrófa egyik tanulsága az volt, hogy a minden zsebben ott lévő, széles körben elterjedt és intenzíven használt okostelefonok a mobilhálózatok kiesésével használhatatlanná váltak. Ezek a készülékek nemcsak audiovizuális tartalmak, hanem grafikák és adatok fogadására is képesek, így például időjárási térképeket, evakuálási útvonalakat vagy videókat jeleníthetnek meg azzal kapcsolatban, hogy hol lehet menedéket találni, és hogyan kell megvédeni másokat és saját magunkat. Elvileg ezek az eszközök sokkal gazdagabb és átfogóbb vészhelyzeti üzenetek továbbítását teszik lehetővé, mint a hagyományos hangalapú közvetítések.

Az 5G szerepe az életveszély elhárításában 

Az 5G Broadcast – itt az LTE-alapú 5G földfelszíni műsorszórásról van szó – megoldást jelenthet ilyen helyzetekben, mivel egy teljesen önálló műsorszóró hálózat, amely támaszkodhat a fent leírt, már jól bevált vészhelyzeti műsorszóró funkciókra. A vevőoldalon az okostelefonok könnyen feltölthetők powerbankkal vagy az autó akkumulátorának használatával. Számos műsorszolgáltató fontolgatja az 5G Broadcast bevezetését, mint új technológiát, különösen az okostelefonok és a táblagépek széleskörű jelenlétére támaszkodva. Ez “egyedi értékesítési ajánlatot” eredményezne, mivel ez lenne az egyetlen olyan nyilvános rendszer, amely képes lenne néhány napig – még katasztrofális körülmények között is – sugározni, és fogható lenne ezeken az eszközökön.

Ne feledkezzünk meg a hallássérültekről sem: számukra óriási előnyökkel járna egy ilyen rendszer, amely egyszerre használ hangot és videót kommunikációs eszközként. Természetesen az 5G Broadcast az audiovizuális műsorszóró tartalmak, szolgáltatások stb. mindennapi terjesztésére is használható. Az éghajlatváltozás miatt Európában egyre gyakrabban fordulnak majd elő katasztrófák, például árvizek, tüzek, hóviharok vagy akár tornádók. Az 5G Broadcast már akkor hasznos szerepet tölthet be, ha az áramkimaradás közben is tud információkat sugározni. Mezger úgy zárja gondolatait, hogy jobb félni, mint megijedni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!