Kép: iot for all

A T-Mobile szerint a keskenysávú spektrumban működő új 5G hálózata által nyújtott sebességek hamarosan áttérítik az ügyfeleiket wifiről 5G-re. 

Ez figyelemre méltó, tekintve, hogy az 5G támogatói régóta azzal érvelnek, hogy az ilyen hálózatok a vezetékes és a Wi-Fi hálózatokhoz képest a világ teljes adatforgalmának egyre nagyobb részét fogják bonyolítani. Végül is az 5G nemcsak gyorsabb kapcsolatokat, hanem sokkal nagyobb hálózati kapacitást is ígér. Mivel az okostelefonok nagyon sokak számára nélkülözhetetlenek, az 5G-iparág egyes képviselői azt remélik, hogy a technológia sokkal nagyobb forgalmat eredményez a mobilhálózatokon keresztül. Ami végső soron profitnövelő tényező.

A T-Mobile a vállalat weboldalán nemrég közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a Wi-Fi történelmileg megadta azt a sebességet és kapacitást, amire szükség van ahhoz, hogy útközben is kapcsolatban maradjunk.

“És ma a szupergyors 5G hálózatok lehetővé teszik, hogy elfelejtsük a Wi-Fi-t”.

A T-Mobile néhány homályos adatot kínált érvelése alátámasztására. A vállalat szerint a legdrágább Magenta Max 5G adatcsomaggal rendelkező ügyfelei közül 13%-kal kevesebben csatlakoznak Wi-Fi-hez. Ami pedig a hotspot-használatukat illeti – amelynek során az ügyfelek Wi-Fi-kapcsolaton keresztül más kütyüket, például laptopokat és táblagépeket köthetnek az 5G-kapcsolatukhoz -, a T-Mobile szerint 80%-kal több Magenta Max-ügyfél üzemeltet Wi-Fi hotspotot az 5G-kapcsolatán keresztül. A hotspot-használatuk hétvégén átlagosan 20%-kal nőtt. A Magenta Max ügyfeleik havonta háromszor több hotspot-adatot fogyasztanak, mint a többi T-Mobile-ügyfél. További részletek azonban nem ismertek, így azt sem tudjuk, hogy ezek a növekedések milyen időintervallumban történtek. A vállalat azt is megjegyezte, hogy a Magenta Max ügyfelek nagysebességű hotspot-adatát havi 40 GB-ra korlátozzák. Ezt aZért érdemes megjegyezni, mert a cég nemrég számolt be arról, hogy egyes Magenta Max ügyfelei havi 35 GB okostelefon-adatot használnak el, ami jóval meghaladja az iparági normákat

Így a T-Mobile legújabb bejegyzése egyértelműen jelzi, hogy a vállalat a Wi-Fi alternatívájaként szeretné eladni gyors 5G hálózatát olyan helyeken, mint a repülőterek és kávézók. Előnyként említi azt is, hogy az 5G hálózatok fejlett titkosítási technológiát használnak, így lényegesen biztonságosabbak, mint a titkosítatlan nyilvános Wi-Fi. at.

Az 5G-nek azonban összességében még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy a világ hálózati forgalmának vezető részét uralja. A hálózati berendezéseket gyártó Cisco statisztikái szerint 2021-ben a vezetékes és a Wi-Fi hálózatok a világ teljes internetforgalmának 52,6%-át bonyolítják le. Eközben a mobilhálózatok – beleértve a 4G és 5G hálózatokat is – a világ teljes internetforgalmának mindössze 20,5%-át.

A Cisco megállapításai szerint azonban a trendvonalak a mobilnak kedveznek. A cég jelentése szerint a vezetékes és a Wi-Fi hálózatok 2016-ban a teljes internetforgalom mintegy 52,1%-át bonyolították le – gyakorlatilag ugyanannyit, mint 2021-ben. Eközben a globális mobilhálózatok 2016-ban a teljes internetforgalomnak mindössze 9,8%-át bonyolították le, de ez az arány 2021-ben több mint kétszeresére nő.

Kép: CNN

A T-Mobile azt reméli, hogy ezt a széleskörű tendenciát felgyorsíthatja az 5G-alapú otthoni internetkapcsolatok értékesítésével. Azokon a helyeken, ahol az okostelefon-forgalom alacsony, és a hálózati kapacitása parlagon hever, a vállalat olyan otthoni modemeket értékesít, amelyek közvetlenül versenyeznek a kábel-, DSL- és más vezetékes internetszolgáltatókkal. A T-Mobile már most több mint 500 ezer ilyen vezetékes vezeték nélküli internet-ügyfelet számlál, és arra számít, hogy ez a szám a következő néhány évben akár 8 millióra is nőhet.

A Wi-Fi iparág azonban nem tétlenkedik, mivel támogatói nemrégiben új specifikációkat – Wi-Fi 6 – vezettek be, amelyek több funkciót és funkciót támogatnak. Az FCC pedig nemrégiben nagy mennyiségű spektrumot osztott ki az olyan engedély nélküli műveletek számára, mint a Wi-Fi, ami nagyobb kapacitást biztosít az ilyen hálózatok számára.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!