Google
Kép: Pixabay

Az Ericsson és az Apple az 5G szabadalmak kapcsán kerülhet egyre komolyabb bírósági ügyekbe, de természetesen ellenérdekelt felekként. 

Úgy tűnik, hogy az 5G-iparág két legnagyobb szereplője megállíthatatlanul csúszik bele egy potenciálisan jelentős bírósági összecsapásba a szabadalmaik értékéről. Az egyik oldalon az iPhone-gyártó Apple áll, amely azon dolgozik, hogy csökkentse az 5G szabadalmi licencdíjakért fizetett összegeit (bár jelenleg 3 billió dolláros piaci tőkeértékkel rendelkezik). A másik fél az 5G-berendezéseket is gyártó Ericsson, amely arra törekszik, hogy minden egyes eladott iPhone után akár 5 dollárt is kapjon.

Bár még nagyon korai szakaszában vagyunk a harcnak, az egyik iparági megfigyelő úgy véli, hogy végső soron az Ericsson az, akire figyelni kell. Florian Mueller, a szellemi tulajdon szakértője, és a Foss Patents weboldal vezetője szerint az általános körülmények azt sugallják, hogy az Ericsson fog nyerni, és az Apple-nek igazából csak a visszatartás az egyetlen lehetősége.

Kép: GSMDome.com

A két cég közötti legutóbbi viszály 2015-re nyúlik vissza, amikor a vállalatok szabadalmi licencszerződést kötöttek a 2G, 3G és 4G technológiákra vonatkozóan. Az Ericsson akkor azt mondta, hogy a szabadalmakkal kapcsolatos bevételei a megállapodásnak köszönhetően abban az évben akár 590 millió dollárral is emelkedhetnek. Ez a hétéves megállapodás azonban valószínűleg lejárt, és a vállalatok között több mint egy évvel ezelőtt megkezdett tárgyalások ellenére nem sikerült új, az 5G-re is kiterjedő szabadalmi licencszerződést kötniük.

Új helyzetek, új tárgyalások

Ez talán nem meglepő. Az Apple például 2019-ben megvásárolta az Intel okostelefon-modem üzletágát, valamint az Intel meglévő és jövőbeli vezeték nélküli technológiára vonatkozó szabadalmait. Így a gyártó szerint most már 17 000 vezeték nélküli technológiai szabadalom van a birtokában. Fontos, hogy nem sokkal azután, hogy ez a felvásárlás megtörtént, a vállalat új nyilatkozatot tett közzé a weboldalán a szabványos alapvető szabadalmak (SEP-k) tisztességes, ésszerű és megkülönböztetésmentes (FRAND) licenceléséről. Ebben a nyilatkozatban figyelmeztette az olyan meg nem nevezett vállalatokat, amelyek “a szabványosítás által biztosított hatalmat arra használják fel, hogy szelektív szabadalmi licenceléssel vagy diszkriminatív és túlzott jogdíjakkal kiiktassák a versenyt”.

Az Apple azzal is érvelt, hogy a szabadalomtulajdonosoknak világosan fel kell vázolniuk szabadalmaik értékét, és minden egyes szabadalmat külön-külön, vagy ha mégsem, akkor csomagban kell elérhetővé tenniük licencelésre. A szabadalmi jogdíjaknak pedig arányosnak kell lenniük az SEP-licencadók között, és összehasonlíthatónak az SEP-licencek között.

Kép: Neuf

Az Ericsson azonban úgy tűnik, hogy kissé más megközelítést választott. A vállalat 2017-ben nyilvánosan közzétette az 5G jogdíj mértékét, mégpedig 2,50 és 5 dollár közötti összeget telefononként. “Azzal, hogy ebben a korai szakaszban nyilvánosságra hozzuk ésszerű jogdíjmértékünket, növelni kívánjuk az átláthatóságot és a kiszámíthatóságot, ösztönözni kívánjuk a szabvány széles körű elfogadását … és fenntartani egy egészséges ökoszisztémát az iparág számára” – írta Gustav Brismarkja a svéd vállalat akkori közleményében.

Ám úgy tűnik, az Apple-t nem érdekli ez az árfolyam. “A felek 2015-ös megállapodása óta az Ericsson teljes részesedése a bejelentett mobil SEP-kből körülbelül 25%-kal csökkent, míg az Apple részesedése körülbelül 500%-kal nőtt” – érvelt az almás gigacég. Szerinte ma már a bejelentett 5G szabadalomcsaládok tekintetében az Ericsson részesedésével összevethető részesedéssel rendelkezik. E tényekre tekintettel pedig az Ericsson részére történő nettó kifizetéseknek csökkenniük kell a 2015-ös licenchez képest.

Jöhetnek az ügyvédek? 

Úgy tűnik, a két vállalat készen áll arra, hogy bíróság elé vigye a kérdést. Az Ericsson októberben panaszt nyújtott be az Apple ellen az Egyesült Államok Texas keleti körzetének kerületi bíróságán. Akkor azt kérte a bíróságtól, hogy hozzon egy nyilatkozatot arról, hogy kész az Apple SEP-ket FRAND feltételekkel felajánlani az Apple-nek. Decemberben az iPhone-t gyártó vállalat a saját keresetével vágott vissza, amelyben azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy az Ericsson megszegte FRAND-kötelezettségeit. Az érvek között olyasmi is szerepelt, hogy az Ericsson egyes 5G szabadalmai nem alapvető fontosságúak.

Kép: Capacity Media

Mueller, a Foss Patents munkatársa szerint az Ericsson tűnik erősebbnek az ügyben, már csak azért is, mert tavaly megnyert egy hasonló ügyet a HTC ellen, amely a 4G szabadalmak licencdíját telefononként minimum 1 dollárban, maximum 4 dollárban határozta meg.

“A dolgok nagyobb összefüggésében ez egy újabb mérföldkő a mobiltelefonos SEP-tulajdonosok számára, akik közül néhányan az Ericsson győzelmét látva úgy fogják érezni, hogy az ő díjaik túl alacsonyak” – írta Mueller az Ericsson HTC feletti győzelméről.

Végezetül érdemes megjegyezni, hogy nem a szóban forgó két cég az egyetlen, amely a szabadalmakkal kapcsolatos fenyegető jogi csatákkal vág neki a 2022-es évnek. Az InterDigital – egy vezeték nélküli technológiai vállalat, amely rutinszerűen nyújt be szabadalmi licencpereket – a múlt hónap végén a kínai Oppót vette célba. Azt a céget, amely a világ egyik legnagyobb gyártójává nőtte ki magát.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSLight Reading