samsung 5G telefonok
Kép: Reuters

A Samsung közölte, hogy a texasi Planóban található laboratóriumában végzett tesztek során 8,08 Gbit/s-os 5G letöltési sebességet tudott elérni.

Ugyanakkor a vállalat azt is elismeri, hogy ilyen sebességek nem feltétlenül fogják egyhamar elérni a mindennapi 5G-felhasználókat, ám a gyártó erőfeszítései mégis a vezeték nélküli hálózati technológiák fejlesztésének jövőjét vetítik előre. Az új sebességrekord eléréséhez a Samsung elmondása szerint saját virtualizált rádiós hozzáférési hálózatát (RAN) és alaptermékeit, Massive MIMO rádióját és a Qualcomm Snapdragon X65 5G chipjeit használta. A spektrumot illetően azt közölte, hogy a teszteket 800 MHz milliméterhullámú (mmWave) spektrummal végezte a 28 GHz-es sávban, valamint 100 MHz középsávú spektrummal a C-sávban. A koreai cég a New Radio Dual Connectivity (NR-DC) technológiát használta e két sáv egyetlen használható kapcsolattá történő egyesítéséhez.

Végül 256 kvadratúra amplitúdó modulációs (QAM) technológiát használt a kapcsolat sebességének növelésére. A vállalat szerint a 256 QAM konfiguráció több mint 30%-kal növelte a lefelé irányuló sebességet a 64 QAM-hoz képest. A vállalat szerint a feltöltési és letöltési sebességek kezdenek valós hatással lenni mind a fogyasztói, mind az üzleti tapasztalatokra, és e sebességek javítása új lehetőségeket nyit meg.

samsung
Kép: Samsung

Az 5G sebességnövelő technológiákat vizsgáló tesztek elvégzése fontos a technológia és a tapasztalatok fejlődése szempontjából. A gyártó 2020-ban 6,6 milliárd dolláros szerződést kötött a Verizonnal a hálózati berendezésekkel kapcsolatosan, ami a Samsungot arra pozícionálja, hogy a Nokia piaci részesedésének egy részét átvegye az Egyesült Államokban, és vezető szerepet játsszon a Verizon 5G hálózatának fejlesztésében.

A Verizon ugyanis a tervek szerint ebben a hónapban kapcsolja be az 5G hálózatot a C-sávú spektrumában. Ez a hálózat a Verizon meglévő mmWave 5G hálózata mellett, a 28 GHz-es mmWave spektrumban helyezkedik majd el. Így nem meglepő, hogy a Samsung ezeket a spektrumsávokat használta tesztjei során. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a laboratóriumi tesztek és a valós sebességek gyakran nagyban eltérnek egymástól. Ez azért van, mert a kereskedelmi vezeték nélküli hálózatokat általában több ügyfél között osztják meg, ami csökkenti az egy eszköz számára elérhető csúcssebességet. Továbbá a vezeték nélküli tempót számos tényező befolyásolhatja, többek között a felhasználók és az átviteli helyek közötti távolság, hiszen minél nagyobb a távolság, annál lassabb a sebesség. Végül pedig a Samsung új, 8 Gbit/s-os sebességtesztje nem feltétlenül világrekord. A Nokia, a Qualcomm és a finn Elisa 2020-ban 8Gbit/s-os 5G sebességet jelentett be. A Keysight Technologies és a Qualcomm pedig tavaly végzett egy 10Gbit/s-os 5G tesztet az NR-DC technológiával.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!