5g
Kép: Ericsson

Néha egészen el tudunk merülni az ötödik generációs technológiában, de most ismét egy bárki számára érthető cikket ajánlunk 5G fronton. 

Habár többször is boncolgattuk már a témát, mindig elmondjuk, hogy sosem árt egyszerűbben is megfogalmazni, hogy mi az a technológia, ami az elkövetkezendő években egészen nagy változásokat hoz majd az életünkben. Az 5G teszi lehetővé a vezeték nélküli kommunikációt például a mobiltelefonunktól a mobiltoronyig, és azon keresztül az internetig. Az 5G a távközlési szolgáltatók által nyújtott hálózati szolgáltatás, és nem azonos a Wi-Fi routerünk 5 GHz-es sávjával. Az 5G nagyságrendekkel komolyabb sávszélességet kínál, mint elődje, a 4G. A nagyobb sávszélesség azért lehetséges, mert az alacsony és középfrekvenciás rádióhullámokon túl magasabb frekvenciájú hullámokat használ az információk kódolásához és továbbításához.

5g
Kép: Verizon

Egyszerű analógiával élve a sávszélesség olyan, mint egy autópálya.  Minél nagyobb a burkolatszélesség, annál több sáv van rajta, és annál több autót tud egyszerre átengedni az adott keresztmetszeten. Az 5G is így működik, tehát sokkal több eszközt képes kiszolgálni egyszerre. Az új technológia akár több mint 1 gigabit/másodperces tempót is kínálhat, ami lehetővé teszi egy nagyfelbontású film letöltését kevesebb mint egy perc alatt.

Viszlát zsúfoltság? 

Habár valóban egy sokkal gyorsabb vezeték nélküli kapcsolatról beszélünk, azért azt hozzá kell tenni, hogy miként egy autópályán, úgy itt is akadhatnak zsúfolt helyzetek. Hiszen hiába bővítjük a sztrádát, a forgalom arányosan növekszik, igaz, egy időegység alatt több járművet tud átereszteni. Ezért gondolják úgy sokan, hogy az 5G pont a sebessége miatt azért tud majd megbirkózni a megnövekedett adatigénnyel, mert sokkal gyorsabb, tehát lényegesen hamarabb kiszolgálja ezeket.

A mobil és a laptop összekapcsolása mellett az ötödik generációs technológia a tárgyak internetének forradalma részeként sok más eszközt is összekapcsol majd, a diitális képkerettől a kenyérpirítóig. Így bár az 5G négyzetkilométerenként akár egymillió eszközt is képes kezelni, de eljön majd az idő, amikor ez is kevés lesz.

Vagy sebesség, vagy távolság

Az ötödik generációs technológia alacsony, közép- és magas sávú frekvenciákat használhat, ezek minden előnyével és hátrányával. Az alacsonyabb frekvenciájú hullámok messzebbre jutnak, de lassabbak. A magasabb frekvenciájú hullámok használata azt jelenti, hogy az információ gyorsabban terjed, de csak korlátozott távolságon belül. A magasabb frekvenciájú 5G-vel gigabit/másodperc sebesség érhető el, ami a jövőben az ethernet és más vezetékes kapcsolatok elavulását ígéri. Jelenleg azonban a magasabb frekvencia magasabb költségekkel jár, ezért csak ott telepítik, ahol a legnagyobb szükség van rá: zsúfolt városi környezetben, stadionokban, kongresszusi központokban, repülőtereken és koncerttermekben.

Kép: Techeblog

Az 5G-szolgáltatás egy típusa, az Ultra-megbízható és alacsony késleltetésű kommunikáció ott használható, ahol az adatokat veszteség vagy szolgáltatásmegszakítás nélkül kell továbbítani – például drónok irányítására katasztrófa sújtotta területeken. Eljön azonban a nap, amikor a technológia annyira stabil és megbízható lesz, hogy mindennapossá válnak a távműtétek, és a legtöbb gazda önvezető traktorokkal műveli a földjét.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!