6g
Kép: Mobile World Live

Miközben még azzal küzdünk, hogy az emberek elfogadják az 5G-t, Kaliforniában már a 6G tesztekre készülődnek. 

A hálózati teszteléssel foglalkozó Keysight Technologies azt tervezi, hogy megkezdi a terahertzes spektrumsávokban történő  teszteléseket. Ez azért nagyon érdekes, mert ezeket a sávokat tekintik a korai 6G-kommunikáció lehetséges “helyszínének”. A vállalat az FCC-hez benyújtott kérelmében azt írta, hogy a Keysight 6G elektronikus tesztelési és mérési technológiákat tervez, fejleszt, tesztel és demonstrál a kaliforniai Santa Rosa, a kaliforniai Santa Clara és a washingtoni Everett városokban található beltéri létesítményeiben. Ezek a tesztek a 275 GHz és 330 GHz közötti spektrumsávokban zajlanának. A Keysight szerint ezek a frekvenciák – amelyeket sokáig a felhasználható rádióspektrum legkülső határán lévőnek tekintettek – egyre inkább alkalmasak az új, aktív kommunikációs szolgáltatások és alkalmazások fejlesztésére és bevezetésére.

Kép: KeySight

Az FCC 2019-ben szavazta meg, hogy a 95 GHz feletti spektrumot megnyitja az ilyesfajta korai lépések előtt. Az ügynökség akkor a példátlan lehetőségek potenciáljára hivatkozott az új kísérleti és engedély nélküli felhasználás tekintetében, amely segítene biztosítani, hogy az Egyesült Államok továbbra is a vezeték nélküli innováció élvonalában maradjon. Hogy egyértelmű legyen, nem ez az első alkalom, hogy a Keysight jelzi a 6G iránti érdeklődését. A vállalat 2019-ben csatlakozott a 6G Flagship Programhoz – amelyet a Finn Akadémia támogat, és amelyet a finnországi Oulu Egyetem vezet -, hogy az 5G-n túli kommunikációt vizsgálja. Akkoriban azt írták, hogy a vezeték nélküli kommunikáció következő generációja várhatóan a milliméteres hullámok feletti spektrumot, az úgynevezett terahertzes hullámokat fogja kihasználni, 300 GHz-től 3THz-ig. Ezek a frekvenciák fontos elemet képeznek az akár egy terabit/másodperc adatátviteli sebesség és az ultraalacsony késleltetési idő biztosításában.

2020-ban pedig a Keysight egyike volt azon nagy vezeték nélküli vállalatoknak, amelyek csatlakoztak a Next G Alliance-hez, az ATIS által vezetett szövetséghez, amely a 6G technológiák fejlesztésének előmozdításán dolgozik Észak-Amerikában. A Keysight nem az egyetlen vállalat, amely a 6G-re összpontosító hálózattesztelő berendezéseket értékesít. A Rohde & Schwarz például 2020-ban 6G marketingkampányt indított – saját #ThinkSix hashtaggel kiegészítve.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!