Kép: NBC News

Az AT&T, valamint a Verizon két héttel eltolta ugyan az 5G beröffentését, de már az is lejárt, amire a légiközlekedés képviselői nemzethalál vízióval reagáltak.

A légiközlekedési iparág a szövetségi tisztviselőknek írt levelében megismételte, repülőgépek ezrei kényszerülhetnek földre, mert az új internetes technológia zavarja az érzékelőket. Két nappal azelőtt, hogy a Verizon és az AT&T az új 5G mobilinternet-technológiájuk több szegmensének beindítását tervezi, az ország legnagyobb légi fuvarozóinak vezetői hétfőn ismét arra figyelmeztettek, hogy a technológia interferenciája miatt járatok ezrei repülhetnek földre. Ez a nemzethalál vízió szerint meg fogja bénítani az amerikai kereskedelmet.

A Pete Buttigieg közlekedési miniszternek és más vezető szövetségi tisztviselőknek írt – szokatlanul éles hangú – levél arra utalt, hogy a Verizon és az AT&T tervei tovább növelhetik a globális ellátási hálózatban jelentkező zavarokat, illetve növelheti az inflációt.

Ismétlésként idézzük fel, hogy a nagy sebességű 5G internet úgynevezett C-sávú frekvenciákat használ, amelyek közel állnak azokhoz, amiket a repülőgépek használnak a magasságuk mérésére. A légitársaságok szerint a technológia zavarhatja a műszereket, és komoly biztonsági kockázatot jelenthet. A Verizon és az AT&T azzal érvelt, hogy a légiközlekedési ágazatnak évek álltak rendelkezésére, hogy korszerűsítse az esetlegesen érintett berendezéseket.

Kép: CNN

A Delta Air Lines, az American Airlines, a United Airlines és hét másik utas- és teherszállító légitársaság vezetőinek tiltakozása megkérdőjelezte a Szövetségi Légügyi Hivatal és a távközlési vállalatok között ebben a hónapban létrejött megállapodást. Az FAA azt mondta, hogy nem emel kifogást az új technológia bevezetése ellen, miután a vállalatok megígérték, hogy a repülőterek közelében lévő 5G-adók teljesítményének csökkentésével kezelik a biztonsági aggályokat.

A légitársaságok vezetői hétfői levelükben, amelyről korábban a Reuters is beszámolt, azt írták, hogy a repülőgépgyártók az elmúlt hetekben arról tájékoztatták őket, hogy a Verizon és az AT&T által ígért intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy a repülőgépek érzékelőit biztosan ne zavarja a technológia. Azt kérték, hogy az 5G technológiát ne aktiválják 50 nagy repülőtér két mérföldes körzetében. A levélben többek között az áll, hogy

“A repülőgépek több modern biztonsági rendszere használhatatlannak minősül”

A repülőgépgyártók szerint a jelenleg üzemelő flották tetemes részének határozatlan időre földön kell maradnia, ami utasok ezreit érintheti, és súlyosbítaná a zűrzavart az ellátási láncban. “Azonnali beavatkozásra van szükség, hogy elkerüljük az utasok, a szállítmányozók, az ellátási lánc és a szükséges orvosi ellátmányok szállításának jelentős működési zavarát” – áll a levélben, amelyet a FedEx Express és a UPS Airlines vezérigazgatói is aláírtak. Hétfői nyilatkozatában az FAA azt mondta, hogy továbbra is gondoskodik az utazóközönség biztonságáról, miközben a vezeték nélküli technológiával érintett vállalatok az 5G-t telepítik”, és “továbbra is együttműködik a légiközlekedési iparággal és ezekkel a cégekkel, hogy megpróbálja korlátozni az 5G-vel kapcsolatos járatkéséseket és járattörléseket.

Az AT&T és a Verizon szóvivői nem kívántak nyilatkozni.

 

FORRÁSCNN