Kép: Digital TV Europe

A Telenor egy erős sprinttel megelőzte a Magyar Telekomot az ötödik generációs technológia sebességét tekintve. Vezetékes internetkapcsolaton pedig a Vodafone a király.

A legismertebb sebességmérő platform, az Ookla által működtetett Speedtest.net szerint 2021 utolsó negyedévében a Telenor nemhogy beérte, de meg is előzte a Magyar Telekomot az 5G-s sebességet illetően. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a hálózatára végre csatlakozni tudtak az iPhone 13 család tagjait használó felhasználók, ami erősen megdobta az átlagot. Hozzá kell tenni, mindez nem a szolgáltató hibája volt, hiszen meg kellett várni az iOS 15.1 megjelenését. A Speedtest mérései szerint a Telenor 69,40 pontot ért el, míg a Telekom 52,54-et, a Vodafone pedig 35,25-öt.

Kép: hwsw

Szerencsére az Ookla szolgáltatása nem csupán ezt az egy szempontot nézi, és így már árnyaltabb a kép, illetve kirajzolódik az, hogy nem minden a sebesség. Késleltetés tekintetében az látható, hogy a Telenornál 20 pontot, míg például a Vodafone esetében 21 pontot mutatnak a tesztek. Konzisztencia terén  veri a Voda 89,8-cal, míg a Telenornál 88,1 százalék ez az érték. Eszközök és sebesség tekintetében az első öt helyen az iPhone 13 család áll, és csak utánuk jönnek a többiek. A listát az iPhone 13 Pro vezeti 93,66 Mbps letöltési átlaggal, míg feltöltésben 23,37 Mbps-t mért az oldal, 19 ms késleltetés mellett. A teljes lista ide kattintva érhető el.

Az Ookla a vezetékes hálózatok sorrendjét is közli, itt a leggyorsabb hazai vezetékes szolgáltató továbbra is a Vodafone Magyarország.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSSpeedtest.net