európa
Kép: Bilal El-Daou - Pixabay

Az elmúlt hónapok egyik slágertémája az USA légiközlekedése és a mobilszolgáltatók 5G-s harca, de vajon Európa miért csendes? 

Már unalomig ismert téma, hogy az USA légiközlekedési iparága és az 5G-t beindítani szándékozó szolgáltatók (leginkább az AT&T, valamint a Verizon) között komoly feszültség alakult ki. Mégpedig azért, mert az ötödik generációs technológia által használt frekvenciák bizonyos esetekben interferenciát okozhatnak a repülőgépek műszeres leszállító rendszereiben. Emiatt rengeteg járat törléséről, és tetemes mennyiségű utas kényelmetlenségéről lehet hallani, ám furcsa módon Európában, ahol szintén folyamatos az 5G térnyerése, mégse okoz problémát a jelenség. Az InfoRádió eme pozitív jelenség mibenlétéről kérdezte Kránitz Balázs légiközlekedési szakújságírót, aki egyben az Aeropark ügyvezetője is. Szerinte a tengerentúlon kissé elcsúsztak a dolgok, és nem voltak elég körültekintőek a tervezés időszakában. Európában más a helyzet,

“sokkal átgondoltabban határozták meg ezt, és távolabb vannak az 5G-s sávok azoktól a frekvenciáktól, amelyeket a műszeres leszállító rendszerek használnak”

mondta a szakújságíró. A műszeres leszállító rendszer arról szól, hogy van a futópálya környékén két rádióadó, az egyik az iránysávadó, a másik a siklópályaadó. Ez az a rendszer, amely segíti a biztonságos leszállást akár rossz látási viszonyok között is. Habár az USA-ban sem fedik egymást teljesen az 5G és a műszeres leszállítórendszerek rádióadóinak frekvenciái, ez úgy tűnik, mégsem elégséges ahhoz, hogy elkerülhető legyen az interferencia. Kránitz Balázs azt is elmondta, hogy amikor a robot teszi le a gépet, akkor sem az történik, hogy a pilóták kényelmesen hátra dőlve szemlélik az eseményeket. Azokról a légitársaságokról, akik átmenetileg szüneteltetik a transzatlanti járataikat az a véleménye, hogy nem véletlen tartoznak a világ legbiztonságosabb légitársaságai közé. Ezeknél a cégeknél ugyanis nem engedik, hogy egy 15-16 órás repülés után a a kapitány kézzel végezze a leszállást, hanem azt minden esetben a robotpilótára kell bízni. Éppen ezért szükséges a kellő óvatosság, hiszen komoly veszélyeket rejt, ha a leszállít rendszer nem működik megfelelően. A szakújságíró szerint a probléma akkor fog megoldódni, ha a repterek környékén a távközlési vállalatok pufferzónákat alakítanak ki, vagy ha megváltoztatják a frekvenciasávokat.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSinfostart