Kép: Deutsche Telekom

Nevéből is következik, hogy nem egy új sorozat első darabjáról van szó, de a Fairphone 4 5G mégis bőven megérdemli, hogy megemlítsük.

A piacot teljesen leuralták az “unibody” telefonok, ami annyit tesz, hogy nem tudjuk őket úgy szétszedni, mint korábban a lepattintható hátlapú eszközöket. Nem férünk hozzá az akkumulátorhoz sem, ha véletlen lefagy az eszköz, és általában hétköznapi embernek egy esetleges – hibátlan minőségű – hátlap visszaragasztás meghaladja a képességeit. Éppen ezért is figyelemreméltó a Fairphone 4 5G, aminek egyik különlegessége, hogy nem csupán odahaza is szétszedhető, hanem konkrétan fejleszthető is. Méghozzá úgy, hogy aki képes egy LEGO rendőrautót összerakni, az már szinten túlképzett ehhez a feladathoz. A Mobilaréna a tesztjében részletesen elemzi a készülék képességeit, így mi inkább azokat a dolgokat emelnénk ki, ami megkülönbözteti többi társától. Ahogy az előbb említettük, miután megvesszük az eszközt, dönthetünk úgy, hogy 1 év múlva a már nagyobb tudású kameraszettet kívánjuk használni, így ekkor csak azt kell megvenni, és kicserélni a régit az újra.

Kép: Mobilaréna

Ennek az a legfőbb előnye, hogy megszűnteti a folyamatos készülékvásárlási kényszert, ezáltal sokkal kevésbé terheli a környezetet, ergo fenntarthatóbb az üzemeltetés. De ugyanúgy fenntartható az előállítás, és a hozzá használt anyagok, és a gyártó igyekszik minimalizálni az e-hulladékot is. A hátlap például 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készült, de van még egy nagyon fontos ismérve az előállításnak. Ismert és sajnálatos tény, hogy a távoli keleten a többek között az Apple részére is alkatrészeket gyártó Foxconn gyárban dolgozók végső elkeseredésükben a rettenetes munkakörülmények miatt leugranak a tetőről. Nos, a Fairphone 4 5G esetében ez nem fordulhat elő, hiszen a holland gyártó eszközeit biztonságos és kimagasló munkakörülmények között tevékenykedő alkalmazottak rakják össze. Mindezért persze közel 200 000 forintot kell fizetni, de figyelembe véve a hátterét, tulajdonképpen a “nagyobb jó” érdekében kerül ennyibe.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSMobilaréna