Kép: Pixabay

Az európai hálózatüzemeltetők szerint hiába vannak befektetések, az USA és Kína még mindig messze előttünk járnak. 

Az Európai Távközlési Hálózatüzemeltetők Szövetsége (ETNO), a távközlési lobbicsoport (ismét) felszólította az európai döntéshozókat, hogy ösztönözzék a régió digitális infrastruktúrájába történő fokozott beruházást. Az ETNO megbízásából az Analysys Mason által készített jelentés különböző, nem túl hízelgő statisztikákat közölt az európai távközlési ágazatról abban a nyilvánvaló reményben, hogy ez cselekvésre készteti Brüsszelt. Annak ellenére, hogy 2020-ban 52,5 milliárd eurónyi, 5G- és FTTH-alapú beruházás valósul meg – ami az elmúlt négy év legnagyobb beruházási erőfeszítése -, a több mint 100 oldalas jelentés szerint az európai távközlési ágazat nem olyan “egészséges”, mint az Egyesült Államokban és Ázsia egyes részein.

A tanulmány szerint ennek egyik oka a beruházások viszonylagos hiánya. Az egy főre jutó beruházás Európában 96,3 euró, míg az Egyesült Államokban 191,9, Dél-Koreában pedig 115,4 euró. Lehet, hogy az FTTH 2021-ben először halad át az európai háztartások több mint 50%-án, és az 5G által elért európaiak aránya a 2020-as 30%-ról 2021-re szinte megduplázódott, de a kutatócég szerint Európa több fontos mérőszám tekintetében elmarad minden globális társaitól. A jelentés különös figyelmet fordít az 5G-re. Annak ellenére, hogy a lakosság 62%-a számára elérhető, az 5G Európában az összes mobilkapcsolatnak mindössze 2,8%-át teszi ki.

Európa
Kép: McKinsey & Company

Az Egyesült Államokban ez az arány 13,4%, míg Dél-Korea 29,3%-os 5G penetrációs aránnyal büszkélkedhet. Az ETNO tagjai számára ezzel összefüggésben aggodalomra ad okot az egy felhasználóra jutó átlagos mobilbevétel (ARPU) makacsul alacsony szintje, legalábbis az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával összehasonlítva. A jelentés szerint a mobil ARPU Európában 14,4 euró havonta. Ez jóval elmarad az USA (37,9 euró) és Dél-Korea (25 euró) mögött.

Európa “szenved”

Az Analysys Mason számos “kulcsfontosságú pénzügyi mutatót” megjelölve azt állítja, hogy az európai távközlési ágazat “szenved”, és hogy a brüsszeli politikai döntéshozóknak határozott politikai intézkedésekkel kellene tenniük valamit a beruházási környezet drámai javítása érdekében. Ez egyébként egy ideje úgy tűnik, az ETNO alapértelmezett álláspontja.

“A távközlési beruházások növelése és az ágazat rugalmassága társadalmi szempontból kívánatos, és kulcsfontosságú Európa nyílt stratégiai autonómia tervei szempontjából”

– áll a jelentésben. Megjegyzi azt is, hogy az európai távközlési részvények 2016 első negyedéve óta “következetesen alulteljesítenek” mind a Stoxx Europe 600 indexet, mind a Stoxx Global 1800 távközlési indexet tekintve. Felhívják a figyelmet az ETNO által ismert panaszra is, miszerint az európai piac túlversenyeztetett és széttöredezett. A jelentés szerint Európában 38 távközlési csoport működik, ami messze meghaladja az USA (7), Japán (4) és Dél-Korea (3) adatait. Lise Fuhr, az ETNO főigazgatója a Reuters szerint jelezte, hogy Európának – az évek óta legmagasabb beruházási szint ellenére – még mindig van mit tennie a szabályozás terén, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és Dél-Koreához. Szerinte erőteljesebb politikai támogatásra lenne szükség a hálózatok gyorsabb kiépítéséhez és a további konszolidációhoz.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSLight Reading