iphone
Kép: 9to5Mac

Az Apple márciusban tervezi bemutatni az 5G-t tudó iPhone SE-t, de a nagy újdonság a jelenlegi modell árának csökkentése lehet. 

A technológiai ipar évek óta egy alacsony árú, a feltörekvő piacokat célzó iPhone-ért kiát, így egy 200 dolláros árú készülék olyan régiókban is teret nyerhetne, mint Afrika, Dél-Amerika és Ázsia azon részei, amelyek jelenleg az Android fellegvárai. A vállalat azonban eddig távol tartotta magát ettől a megközelítéstől. 2013-ban, amikor a szolgáltatói támogatások kezdtek eltűnni, és az olcsóbb iPhone iránti kereslet megnőtt, az Apple vezetői azt mondták, hogy nem fognak ilyen modellt kiadni csak azért, hogy vakon üldözzék a piaci részesedést. Aztán 2016-ban mégis piacra dobták az alacsonyabb árkategóriájú SE-t, de a telefon 399 dollárba került – ami jóval az Android készülékek szintje felett volt -, és az ár a következő öt év során nem csökkent. A cég kitartott Steve Jobs “ne szállítsunk szemetet” filozófiája mellett. De amikor az Apple bemutatja az iPhone SE 5G-s változatát, ami akár már március elején bekövetkezhet, nagyszerű lehetősége nyílik a változtatásra. Legalábbis a Bloomberg így gondolja, mert a szerzője szerint az almás cég akkor járna el helyesen, ha a régebbi SE-t egy új, alacsonyabb áron adná, nevezetesen 199 dollárért (jelenleg 66 000 forint).

Kép: GSMArena

Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a harmadik félnek tekintendő viszonteladók már most is 200 dollár alatti áron forgalmazzák ezt a modellt. Ha az Apple saját, 199 dolláros készüléket kínál, a vállalatnak a fejlődő piacokon is lehet keresett és eladható terméke. Emellett olyan vásárlók számára is lehetőséget biztosítana, akiket egyébként nem érdekel az 5G szolgáltatás az 1000 dolláros iPhone 13 pedig mégannyira sem. Azzal, hogy az Apple egy 199 dolláros iPhone-nal bővítené felhasználói bázisát, hosszú távon több bevételt termelne, és újabb embereket vehetne fel az ökoszisztémájába. Olyanokat, akik aztán hajlandóbbak lehetnek arra, hogy kipróbálják az AirPods-t, az Apple Watch-t vagy idővel akár egy magasabb kategóriás iPhone-t. De mit jelentene ez az Apple híresen nagy haszonkulcsára nézve? Ha hardverről van szó, a vállalat szereti, ha a haszonkulcsok a 30-40%-os tartományban mozognak. A két évvel ezelőtti becslések szerint az SE hardverköltsége 200 dollár körül van, ami azt jelenti, hogy a 199 dolláros árcédula veszteséges lenne. Az idő és a méretgazdaságosság azonban mára valószínűleg jóval alacsonyabbá tette ezt a költséget.

Kép: Neuf

De vajon elég alacsonnyá ahhoz, hogy összejöjjön a 30-40 százalék? A Bloomberg cikke szerint nem, de az új, ngay piacokon történő szolgáltatás- és egyéb termékértékesítés lehetősége kárpótolhatna ezért. Egy ilyen készülék nagyban segíthetné az Apple-t Indiában, hiszen a vállalat egyszer már úgy emlegette az országot, mint a következő Kínát, de az iPhone-nak mégsem sikerült megvetnie a lábát. Kutatási adatok szerint a telefon kevesebb mint 5%-os részesedéssel rendelkezik Indiában, de egy 199 dolláros készülék változtathatna ezen. A becslések szerint az országban az átlagos telefoneladási ár most 196 dollár, ami 40 dollárral több, mint 2020-ban. Egy 199 dolláros telefon az Egyesült Államokban is kelendő lenne, lehetővé téve az Apple számára, hogy pénzt keressen a szolgáltatásokon, és az Android világából származó olcsóbb alternatívákat megelőzze a telefonjait egyébként jellemző hardveres működés és a kivitelezés reklámozásával. Nem világos, hogy az Apple valóban megteszi-e valaha ezt a lépést, de talán nincs is jobb alkalom, mint az 5G iPhone SE jövő hónapban történő megjelenése.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSBloomberg