ericsson
Kép: Pixabay

Az Ericsson úgy véli, az ötödik generációs technológia és a fenntarthatóság nem zárja ki egymást. 

A svéd nagyvállalat rendszeresen jelentkezik a blogján különböző szakértők által fogalmazott cikkekkel. Az egyik legutóbbiban egy olyan kérdéssel foglalkozik, amellyel az iparági szakértők jelenleg küzdenek, ez pedig az 5G bevezetése és az azt követő energiafogyasztás. Ma mind a költségek, mind az ökológiai lábnyom szempontjából az energia a távközlési iparág egyik legnagyobb kihívása. Az Ericsson becslése szerint a mobilhálózatok működtetésének éves globális energiaköltsége mintegy 25 milliárd dollárra tehető. Ha az 5G-t ugyanúgy telepítik, mint a korábbi generációkat, miszerint meg kell, hogy feleljen a növekvő forgalmi igényeknek, akkor a mobilhálózatok energiafogyasztása drámaian meg fog nőni. Ez mind a költségek, mind a környezeti hatások szempontjából fenntarthatatlan.

Történelmileg a mobiltechnológia minden egyes egymást követő generációjának bevezetése olyan új szolgáltatásokkal járt együtt, amelyek több emberre és nagyobb helyre kiterjedő lefedettséget igényeltek. Ugyanakkor az új szolgáltatások iránti igényt támogató hálózatok kiépítése az energiafogyasztás növekedésével járt. Az 5G további kiépítése során sürgető szükség van a hálózat teljes energiateljesítményének biztosítására, miközben az olyan új képességekkel bővül, mint a megnövekedett gigabites sebesség és az alacsony késleltetés. De be lehet-e az 5G-t úgy bevezetni, hogy közben csökkentjük az energiafogyasztást? A válasz igen.

Kép: Pixabay

Ma már valóban lehetséges a teljes mobilhálózati energiafogyasztás csökkentése a hatalmas forgalomnövekedési kihívás teljesítése mellett. “Az energiagörbe megtörése” című jelentése rávilágít az új, innovatív megközelítéssel elérhető megtakarításokra, amelyekhez holisztikus megközelítés szükséges. A hírközlési szolgáltatók az energiamegtakarítást azzal kezdhetik, hogy megteszik az első lépést az energiateljesítményre vonatkozó célok szervezetükbe és folyamataikba való beépítése felé. Az Ericsson már most is segít a szolgáltatóknak az energia- és szén-dioxid-kibocsátási kihívások kezelésében olyan innovatív megoldások kifejlesztésével, amelyek lehetővé teszik számukra a jelenlegi és jövőbeli hálózati igények kielégítését.

Hálózati hardverek korszerűsítése az 5G-vel

Az energiateljesítmény az 5G egyik legfontosabb követelménye, mivel az 5G hálózat akár 10-szer gyorsabb lesz a 4G-nél. A hálózatnak a legújabb technológiával történő modernizálásával és a régi berendezések lecserélésével új üzleti lehetőségeket lehet megvalósítani, és ezzel egyidejűleg jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ezt szem előtt tartva az 5G szabvány már tartalmazza az ultrakönnyű kialakítást és a Massive MIMO-t, amelyek a jobb energiateljesítmény kritikus technikai eszközei. Az ultra-lean kialakítás az intelligens alvó üzemmód technológiát használja ki annak biztosítására, hogy a rádiófrekvenciás jeleket a rádiós hardver csak akkor sugározza, amikor arra szükség van. Az Ericsson szerint a Massive MIMO növeli a hálózati lefedettséget és nagyobb kapacitást biztosít. Ezek a fejlesztések fenntartható és erőforrás-hatékony módon biztosítanak kiterjesztett hálózati lefedettséget, csökkentve a szolgáltatók teljes tulajdonlási költségét.

Akár 15 százalékos energiamegtakarítás a szoftverfunkciókkal

Napjainkban a mobilhálózatok energiafogyasztásának jelentős részét a rádiós hozzáférési hálózat (RAN) és a rádiós bázisállomások teszik ki. Az 5G fokozatos világméretű elterjedésével fontossá válik, hogy a RAN energiateljesítményének javítására összpontosítsunk, hogy képesek legyünk korlátozni és megállítani az energiafogyasztás növekedését. A RAN-ban implementált energiatakarékos szoftverek nagy lehetőségeket rejtenek az energiafogyasztás csökkentése felé, és az energiatakarékos funkciók és funkcionalitásaik ezt már bizonyították. A telephelyek “mindig bekapcsolt” állapotról “mindig elérhető” állapotra való átállítása javítja a hálózat energiahatékonyságát és fenntarthatósági teljesítményét.

Kép: INCIBE-CERT

A telephelyek korszerűsítésével a hálózatot is fel kell készíteni, hogy helyet adjon az 5G bevezetéséből adódó többlet energiafogyasztásnak. A megfelelő forgalmi helyzethez megfelelő berendezések használatával megfigyelhető, hogy nagy energiamegtakarítás érhető el. Továbbá az AI segítségével a szolgáltatók proaktívabban üzemeltethetik az 5G telephelyi infrastruktúrát. Tanulmányok kimutatták, hogy a szolgáltatók intelligens telephelyvezérlési megoldások révén akár 15%-kal is csökkenthették az energiafogyasztását.

Az iparág felelőssége

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a mobil adatforgalom várhatóan meredeken növekedni fog. Mivel az egy okostelefonra jutó átlagos adatforgalom 2027-re várhatóan eléri a havi 41 GB-ot, a hálózati energiafelhasználás és a költségek is jelentősen növekedni fognak. A hálózati energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás kihívásának kezelése olyan integrált megközelítést igényel, amely az egyes termékek teljesítményén túl az egész hálózatot is figyelembe veszi. Ezt lehetőségnek kell tekinteni arra, hogy újragondoljuk, hogyan építsük ki, üzemeltessük és kezeljük a hálózatokat okosabban és stratégiai megközelítésből. Nem lehetőség, hanem az iparág felelőssége, hogy olyan holisztikus megoldást találjon, amely az innováció révén megtöri az energiagörbét. Csak így lehet csökkenteni az energiafogyasztást, miközben biztosítható, hogy mindenki élvezhesse a globális 5G-kiépítés előnyeit.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSEricsson