Kezdőlap 5G Hírek Dél-Korea 5G-je sem kolbászkerítés a polgárok számára

Dél-Korea 5G-je sem kolbászkerítés a polgárok számára

Kép: DirectIndustry e-Magazine

Dél-Korea egyértelműen az egyik élenjárója az 5G-s fejlesztéseknek, de érdekes módon a lakossági szegmensben ott is akadnak hiányosságok. 

Dél-Korea elég korán megkezdte az 5G-s technológia bevezetését, így simán megelőzte az Egyesült Államokat és Japánt. Ám ahogy sok más országban, ott is azzal lehet szembesülni, hogy a kiskereskedelmi előfizetők számára a szolgáltatás meglehetősen hiányos. Annak ellenére, hogy a Tudományos, Információs és Kommunikációs Technológiai Minisztérium szerint a városi területek több mint 90%-át lefedi a három nagy szolgáltató. Ez egyébként leginkább annak köszönhető, hogy az ország területe viszonylag kicsi, ugyanakkor népsűrűsége nagy, és ez  hajtotta előre a bázisállomások telepítését. Ám mégis azt lehet tapasztalni, hogy a felhasználók sokszor inkább 4G kapcsolattal néznek filmeket például ingázás közben, mert az is ugyanolyan gyors, min a rendelkezésre álló 5G. Cserébe kevésbé meríti az akkumulátort.

A kereskedelmi 5G-szolgáltatások első, 2019-es évében a három távközlési vállalat 2018-hoz képest mintegy 50%-kal emelte a beruházási kiadásokat. A nagy mobilszolgáltatók, az SK Telecom, a KT és az LG Uplus 2021 végéig 21,56 millió 5G-előfizetést kötöttek, ami a 73,15 millió dél-koreai mobilszerződés mintegy 30%-át teszi ki. Az Egyesült Államokban és Japánban csak 20% körül mozog az 5G penetráció. Mindezek mellett a három nagy távközlési vállalat a szolgáltatásokra vonatkozó kedvezményekkel ösztönözte az embereket az 5G-re való átállásra. A fogyasztók gyakorlatilag a 4G-s vonalakkal megegyező fizetési konstrukcióval juthatnak hozzá a szupergyors kapcsolatokhoz.

A grafikonon a három nagy dél-koreai szolgáltató éves befektetései láthatóak. Forrás: NIKKEI Asia

A dél-koreai kormány szerint az 5G letöltési sebessége eléri a 800 megabit/másodpercet, ami körülbelül 10-szer gyorsabb, mint a 4G. A távközlési vállalatok azonban nem használták ki teljes mértékben a technológia előnyeit a végfelhasználóknak kínált termékek tekintetében. Amikor a három szolgáltatót arról kérdezték, hogy milyen 5G-exkluzív szolgáltatásokat nyújtanak, a válaszok többnyire az élő közvetítések streamelésére vagy a gyárak és más üzleti vállalkozások számára biztosított helyi 5G hálózatokra korlátozódtak. A 4G-szolgáltatások 2011-es dél-koreai elindítása egybeesett az okostelefonok elterjedésével. A videostreaming iránti kereslet, valamint az üzleti alkalmazások iránti kereslet fellendítette ezt a kommunikációs szabványt. Az 5G-vel kapcsolatos visszafogott fogyasztói reakciók éles ellentétben állnak a 4G körüli egykori izgalommal. Ettől függetlenül az SK Telekom egyik képviselője szerint

“az 5G alapinfrastruktúra biztosítja majd a lehetőséget az olyan technológiai innovációk felgyorsításához, mint az autonóm vezetés és a metaverzum”

Ugyanez a távközlési vállalat olyan K-pop-koncerteket állít össze, amelyeken virtuális valóságeszközökön keresztül lehet részt venni. A nagy felbontású kamerák rögzítik az előadók mozdulatait, amelyeket egy magával ragadó metaverzumban avatárok reprodukálnak. Eközben a másik nagy szolgáltató, a KT együttműködik egy startuppal, hogy olyan sportközvetítési platformot fejlesszen ki, amely mesterséges intelligenciát tartalmaz. Nagy felbontású kamerákat telepítenek a sportlétesítményeken, hogy rögzítsék a játékosok és a labda mozgását, az AI pedig automatikusan úgy szerkeszti az 5G közvetítést, hogy az megfeleljen a néző preferenciáinak.

Kép: Sada El Balad

Az LG Uplus az üzleti vállalkozások közötti 5G szolgáltatásokra összpontosít. A távközlési vállalat érzékelőket telepített egy petrolkémiai komplexumba a keleti Ulsan kikötővárosban. Az eszközök megállapítják, hogy az elöregedő csövek vagy más alkatrészek cserére szorulnak-e, így meg lehet előzni a nem várt eseményeket. Busan kikötőjében az LG Uplus 5G szolgáltatásait a konténerterminálok daruinak távvezérlésére használják, ami növeli a teherszállítási képességeket. Látható, hogy a három távközlési vállalat üzletága a belföldi fogyasztásra irányul. A cégek először Dél-Koreában szeretnének sikereket elérni, és csak ezt követően szeretnék az 5G infrastruktúrát exportálni. A KT a tajvani Far EasTone Telecommunications vállalattal működik együtt az 5G területén, a dél-koreai vállalat az infrastruktúra fejlesztésével és a tartalomértékesítéssel foglalkozik. Az LG Uplus kommunikációs rendszereket szállít a thaiföldi Advanced Info Service távközlési vállalatnak. Az autonóm vezetés és a távoli egészségügyi ellátás kereskedelmi forgalomba hozatalához azonban befogadó jogi környezetre van szükség. Ez magában foglalja majd a speciális deregulációs zónák létrehozását az 5G-alapú iparágak fejlődésének ösztönzésére.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!