Japán
Kép: Greelane

Japán új kormányának van egy olyan gondolata, hogy az 5G az egyik legfontosabb gazdasági prioritás, és haladni kell vele. 

A SoftBank Corp. bejelentette, hogy 35 milliárd jen (282,5 millió USD) összegű forrást kíván bevonni 5G hálózatának bővítésére. Ezt “szociális hitelként” értelmezi, amelynek célja Japán néhány sürgető társadalmi problémájának – például az elöregedő népesség és a vidék elnéptelenedése – kezelése. Emellett hozzájárulna új iparágak születéséhez és új vállalati értéket teremtene – közölte a SoftBank. A gyorsított bevezetés azonban válasz a kormány agresszívabb kiépítési céljaira is. A Belügyi és Kommunikációs Minisztérium (MIC) célja, hogy az 5G lefedettséget a jelenlegi 30% körüli arányról 2024 márciusára a lakosság 95%-ára terjessze ki.  A minisztérium a szolgáltatókkal folytatott konzultációt követően közölte, hogy 2026 elejére 97%-os, 2031-re pedig 99%-os lefedettséget céloz meg. A 2020-as induláskor az NTT DoCoMo és a KDDI az ország 90%-os lefedettségét tűzte ki célul 2025-re, míg a SoftBank 64%-ot jelölt meg.

“Az 5G elérhetőség gyors kiterjesztése elengedhetetlen”

– mondta Kaneko Yasushi kommunikációs miniszter az NHK hírügynökségnek. Szerinte gyorsan meg fogják teremteni a szükséges környezetet ahhoz, hogy az 5G technológia a lehető legtöbb emberhez eljusson. A tavaly októberben hivatalba lépett Kisida Fumio miniszterelnök az 5G-t és a digitalizációt a gazdasági prioritások élére helyezte. Egy januári davosi beszédében Kisida azt mondta, hogy a COVID-19 ráébresztette Japánt arra, hogy mennyire le van maradva a digitális technológia terén, bár azt is megmutatta, hogy ezek a technológiák “nélkülözhetetlenek Japán társadalmi problémáinak megoldásához”. “Most itt az esély az ország számára, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, és én előre fogom vinni a digitalizációt. Ennek kulcsa az infrastruktúra”.

Kép: Nikkei Asia

Elmondta, hogy a kormány nagy összegeket fog befektetni a következő generációs hálózatokba, optikai szálakba, tenger alatti kábelekbe és az 5G-vel kapcsolatos infrastruktúrába. Marc Einstein, az ITR Corporation vezető távközlési és digitális elemzője szerint az 5G és a 6G “sokkal nagyobb hangsúlyt kap a Kisida-kormányban, mint elődeinél. Az ország vezetése tisztában volt azzal, hogy az 5G kiépítése elmaradt Dél-Koreától és más nemzetektől, és bár az NSA lefedettség fejlődött, még mindig van hová fejlődni, főleg a milliméteres hullám terén.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!