Kép: Plain Concepts

Habár az 5G egy átlagos felhasználónak szinte észrevehetetlen, a fejlődés mégis halad, és már léteznek az 5G-vel irányítható robotok is.

A Boston Dynamics bejelentette, hogy Spot robotjai már tudnak csatlakozni az AT&T 5G-s hálózatához. Ez azt jelenti, hogy a robotok már távolról is irányíthatók, a közeljövőben pedig a nyilvános 5G távműködtetés is elérhetővé válik. Bár a fejlesztés apróságnak tűnhet, mégis fontos mérföldkövet jelent az 5G fejlődésében. Főleg azért, mert megmutatja, milyen az, amikor nem valami kézben tartható kütyü alkalmazza az ötödik generációs technológiát. A Boston Dynamics 2020-ban kezdte el árulni a Spotot, nagyjából 75 000 dollárért (jelenleg 2,72 millió forint), közel 30 évnyi kutatás és fejlesztés után. A robotokat számos 5G-tesztben, kísérletben és bemutatóban használták.

Kép: Light Reading

Az Ericsson például több mint egy évvel ezelőtt közölte, hogy a robotot a TDC kereskedelmi 5G hálózatához csatlakoztatta, így az a dániai Hans Christian Andersen repülőtér területén járőrözhetett. Nemrégiben az IBM közölte, hogy az 5G-t, az edge computingot és más szolgáltatásokat tesztel Spot robotokkal, amelyek a National Grid gáz- és elektromos hálózatát vizsgálják Massachusettsben és New Yorkban. A februári barcelonai MWC szakkiállításon mindenféle formájú és méretű robotok, köztük a Boston Dynamics termékei is kiemelkedő figyelmet kaptak. Itt kell azonban hozzátenni, hogy a vállalat saját megfogalmazása szerint jelenleg a masinákat leginkább olyan területeken értékesítik, amelyeken megfelelően képzett, és felelősségteljes üzemeltetést biztosító személyzet áll rendelkezésre. Tehát semmiképpen sem otthoni használatra szánják, ám nem határolódnak el attól, hogy a későbbiekben – további fejlesztéseket követően fogyasztói változatok is megjelenhessenek.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSLight Reading