Kép: Tech Explorist

Egy kutatás megmutatta, tavaly újabb 635 város mondhatta el magáról, hogy csatlakozott az ötödik generációs technológiához. 

A Viavi Solutions kutatása szerint a világjárvány ellenére naponta két újabb városban lépett működésbe az 5G. Ez azt jelenti, hogy tavaly 635 településben élesedett a technológia, így 2022 januárjának végén világszerte összesen 1 947 településen élvezhetik a lakók az 5G-t. Az immár hatodik éve készülő “The state of 5G” jelentés azt is megállapította, hogy 2022. január végére 72 országban működött 5G hálózat, és a legújabb 5G-országok közé tartozik Argentína, Bhután, Kenya, Kazahsztán, Malajzia, Málta és Mauritius, amelyek mindegyikében 2021 második felében élesedett az 5G.

Érdekes módon Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) megelőzte a Nagy-Kínát is magában foglaló ázsiai térséget, és 839 várossal a legtöbb 5G-vel rendelkező régió lett. Ugyanakkor országonként vizsgálva az derül ki, hogy a világ két legnagyobb gazdasága, az USA és Kína van az élen. Kínának jelenleg 356 5G-s városa van, az USA-nak pedig 296. A harmadik helyet a Fülöp-szigetek birtokolja 98 településsel. Jelenleg a legtöbb telepített 5G hálózat nem önálló (NSA) hálózat, ami lényegében azt jelenti, hogy az 5G berendezéseket a meglévő 4G hálózati infrastruktúrához adják hozzá. Jelenleg 24 önálló (SA) 5G hálózat van világszerte, amelyek egy új 5G maghálózat felhasználásával épültek ki. A Viavi megjegyezte, hogy széles körben elfogadott nézet, hogy az 5G-hez kapcsolódó következő generációs felhasználási esetek és monetizációs modellek közül sok – a továbbfejlesztett mobil szélessávú (eMBB) szolgáltatáson túl – csak akkor lesz lehetséges, ha az új 5G maghálózatokra épülő önálló 5G hálózatok már működnek.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

 

FORRÁSComputerWeekly.com