India
Kép: Foreign Policy

Gondolhatjuk, hogy India messze van innen, mi közünk hozzá, pedig érdemes odafigyelni, mi történik arrafelé. 

A nyugati világban India sokaknak úgy él a fejében, hogy porban játszadoznak a gyerekek, szent tehenek lézengenek az utcán, és emberek halnak bele abba, hogy megmártóznak a Gangeszben. Holott arrafelé is megveti a lábát a fejlődés, és így az ötödik generációs technológia is. Narendra Modi miniszterelnök az 5G hálózatok gyors kiépítését szorgalmazza az országában, mondván, hogy a következő generációs mobil szélessávú technológia átalakítja az életeket és a következő másfél évtizedben 450 milliárd dollárral fogja fellendíteni India gazdaságát.

“Az 5G nemcsak az internet sebességét fogja növelni, hanem elősegíti a gazdasági fejlődést és fellendíti a munkahelyteremtést”

– mondta Modi az indiai távközlési szabályozó hatóság (Trai) ezüst jubileumi ünnepségén.

Az 5G technológia megjelenése India mezőgazdaságát, oktatását, egészségügyét, infrastruktúráját és logisztikai ágazatát is erősíteni fogja. A miniszterelnök szerint a kormány az évek során elnyerte a globális befektetői közösség bizalmát, különösen azért, mert gyorsan kezelte a távközlési ágazatot érintő főbb kihívásokat.

A miniszterelnök ezzel arra a törvényjavaslatra utalt, amelyet néhány évvel ezelőtt terjesztettek elő a 2012-ben bevezetett visszamenőleges adómódosítás eltörlése érdekében, és amely lépés segített a brit Vodafone Groupnak az elhúzódó adóvita rendezésében. Elmondta, hogy míg a “2G-korszak a frusztráció és a politikai bénultság tünete volt”, az ország áttért a 3G-re, majd a 4G technológiára, most pedig az 5G-re készül. Látható tehát, hogy bár az ország valóban nem éri el egy nyugati állam életszínvonalát, azért a fejlődés ott is kézzel fogható.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!