Európa
Kép: McKinsey & Company

Az EU országai nem különösebben jeleskednek a milliméteres hullám spektrumának kihasználásában, és Kína is le van maradva vele. 

Az 5G Observatory új jelentéséből kiderül, hogy az EU országai átlagosan az USA-ban, Dél-Koreában és Japánban kiosztott milliméteres hullám spektrum töredékét kapták meg. A negyedéves jelentéshez gyűjtött adatok szerint az átlagos uniós ország mindössze 290 MHz magas sávú spektrumot jelölt ki. Sok tagállam egyáltalán nem jelölt ki ilyen spektrumot, míg mások 1000 MHz-et jelöltek ki ebben a sávban. Nemzetközi viszonylatban az USA vezet, mivel az ország összesen 4950 MHz nagy sávú spektrumot bocsátott a mobilszolgáltatók rendelkezésére. Kína ezzel szemben még egyetlen nagy sávú spektrumot sem jelölt ki.

Kép: 5G Observatory

Az 5G Megfigyelőközpont korábban már megjegyezte, hogy az EU-ban nem történik nagy sávú frekvenciakijelölés. A legfrissebb jelentés szerint a 27 tagállamból mindössze nyolcban jelölték ki a 26 GHz-es sáv legalább 50%-át. A keskenysávú spektrumot sokkal szélesebb körben osztották ki Európában, az átlagos uniós országok 600 MHz-et osztottak ki a sávból. Ez hasonló az Egyesült Államokban lévő 605 MHz-hez. Mint többször leírtuk, ennek a spektrumnak az előnye, hogy vele érhető el a legkomolyabb sebesség, cserébe csekély a penetrációja, tehát csupán kisebb területeket lehet vele lefedni. Így tehát különösebben nem is annyira meglepő, hogy nem erőlteti sem az EU, sem Kína, hiszen elsősorban az a cél, hogy az ötödik generációs technológia minél több embert lefedjen, azt pedig nem így lehet elérni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!