Kép: Chickenonline - Pixabay

Kanada hezitálgatott egy kicsit, de végül megszületett a döntés, miszerint sem a Huawei, sem a ZTE neve nem merülhet fel az 5G fejlesztések során. 

Kanada csütörtökön közölte, hogy a nemzetbiztonság védelme érdekében be kívánja tiltani a kínai Huawei Technologies és a ZTE 5G-berendezéseinek használatát, csatlakozva az úgynevezett Five Eyes hírszerzési megosztó hálózat többi tagjához.

“Ki kívánjuk zárni a Huaweit és a ZTE-t az 5G-hálózatainkból”

– mondta Francois-Philippe Champagne ipari miniszter Ottawában újságíróknak. Azoknak a szolgáltatóknak, akik már telepítették ezeket a berendezéseket, el kell távolítaniuk azokat. Hozzátette, hogy a vállalatoknak 2024 júniusáig kell eltávolítaniuk az ilyen 5G-berendezéseiket. Az Öt Szem hálózat többi tagja – amely Kanadából, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából és Új-Zélandból áll – már betiltotta a berendezéseket. Kanada 2018 szeptemberében jelentette be először, hogy felülvizsgálja a Huawei-berendezések használatával járó lehetséges nemzetbiztonsági veszélyeket.
Majd ugyanezen év decemberében a Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Wanzhou-t egy amerikai elfogatóparancs alapján letartóztatták Kanadában , ami hosszan tartó vitát szült Kínával, és végül tavaly szeptemberben Meng szabadon bocsátásával ért véget. Ezt követően Peking két kanadait dugott rács mögé, akiket kémkedéssel vádolt, de végül őkett Menggel egy napon szabadon engedték.

huawei hacker kanada 5g

A Kína és Kanada közötti diplomáciai feszültség mostanra némileg enyhült. Szerdán az ázsiai ország feloldotta a kanadai repcemag behozatalára vonatkozó, három évre szóló korlátozást, és ezzel elengedte a Meng letartóztatása miatt megtorló lépésnek tekintett intézkedést. A mostani döntés azután született meg, hogy a kanadai távközlési vállalatok már más cégek 5G hardverének használata mellett döntöttek. Alykhan Velshi, a Huawei kanadai vállalati ügyekért felelős alelnöke a Canadian Broadcasting Corp-nak adott interjúban elmondta, hogy a vállalat még mindig arra vár, hogy megtudja, mégis milyen nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek. 2020-ban a Bell Canada és a rivális Telus Corp – a két legnagyobb vezeték nélküli szolgáltató – az Ericssonnal és a Nokiával szövetkezett az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatok kiépítésére, és a projektben a Huawei-t annak ellenére mellőzték, hogy az ő 4G-berendezéseit használják. A tilalom mellett Marco Mendicino közbiztonsági miniszter elmondta, hogy Kanada új jogszabályokat fog kidolgozni a kritikus pénzügyi, távközlési, energetikai és közlekedési infrastruktúrák kiberfenyegetésekkel szembeni védelmére.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!