5g
Kép: Management Events

Az 5G nyújtotta előnyök elvileg számos startup létrejöttét segíti elő, igaz, arról nem esik szó, hogy az automatizálás hány ember munkáját veszi el. 

Prof. Ir Dr. Hafizal Mohamad, az Universiti Sains Islam Malaysia villamos- és elektronikai mérnöki tanszékének vezetője szerint Malajziában a hálózat fejlesztésével, valamint a mesterséges intelligencia (AI) és a kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásaival együtt több új munkahely jöhet létre, különösen az oktatási, mezőgazdasági és feldolgozóipari ágazatokban. Mivel a régióban az egyik első ország, amely 5G ökoszisztémát épít ki, egyes előrejelzések szerint az ötödik generációs technológia bevezetésének előrehaladtával mintegy 148 000 új munkahely jön létre. Szerinte ez a változás rengeteg startup létrejöttét segíti majd, hiszen az 5G-vel olyn AI és AR lehetőségek teremtődnek, amelyek a jelenlegi 4G mellett nem lehetséges. Hafizal úgy véli, az újgenerációs hálózat lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások számára, hogy biztonságos, stabil és megbízható összeköttetéssel rendelkezzenek, illetve kellő kreativitással népszerűsíthessék termékeiket.

5g
Kép: HMS Network

Elmondta, hogyha visszatekintünk a 3G-korszakra, és megnézzük, hogy a vállalkozások a szolgáltatásaikat vagy termékeiket hogyan tudták népszerűsíteni, akkor azt találjuk, hogy videók és hangfelvételek útján.  Ám az 5G-veé sokkal előremutatóbb, és személyre szabottabb lehetőségek jöhetnek. Az 5G-vel nagysebességű adatátviteli és ultraalacsony késleltetési alkalmazások is megjelennek majd, különösen az ipari felhasználásban. Az 5G és a mesterséges intelligencia együttes alkalmazása az intelligens gazdálkodásban is fontos, hogy a talaj savasságára, tápanyagszintjére és hőmérsékletére vonatkozó adatokat távolról, érzékelők segítségével elemezzék. De nem szabad elfelejteni az okosvárosokat, és az egészségügyet sem, így minden – magát komolyan vevő – országnak fontos, hogy az 5G minél előbb megvesse nála a lábát.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!