huawei
Kép: MobilAnyHeter

Az embargó egy kétélű fegyver, hiszen miközben az 5G-hez kapcsolódó cégek szeretnének haladni a fejlesztésekkel, a korlátozások hátráltatják őket. 

Több gyártó is a Kínához köthető embargó enyhítését kérte, hogy a távközlési szolgáltatók gyorsabban ki tudják építeni a korszerűsített hálózatokat. Miközben az 5G bevezetése a küszöbön áll, a távközlési berendezésgyártók a 22-es csapdájában találják magukat. A 2020-ban a galváni határon történt indiai-kínai összecsapás óta a Kínával folytatott határkeresztező kereskedelem erősen korlátozott. Az olyan multinacionális gyártók, mint a Hewlett Packard, a Nokia, az Ericsson és a Cisco a kínai gyáraikból szeretnék beszerezni a hálózati eszközöket és a kapcsolódó alkatrészeket, hogy felgyorsítsák a kiépítést, de az embargó miatt erre nem képesek.

huawei
Kép: Inside Telecom

A ZTE és a Huawei kizárása az ötödik generációs technológiákból már a nem kínai székhelyű szállítókra is hatással van. Habár az amerikai bázisú Cisco, valamint az európai székhelyű Nokia és Ericsson harmadik fél által Indiában gyártott készülékeket is használ, mégis szüksége lenne bizonyos alkatrészek Kínából történő importjára. Csakhogy a Nemzetbiztonsági Tanács Titkársága (NSCS) által a 2021-es nemzetbiztonsági irányelv alapján bevezetett új eljárások szerint a távközlési berendezések szállítóinak “megbízható forrásként” kell megszerezniük a kormány jóváhagyását. Meg kell adniuk az adott vállalatra vonatkozó információkat, beleértve az igazgatókat, a tulajdonosi struktúrát, a gyártás helyét, a részvények tulajdonosi szerkezetét, a szellemi tulajdonjogokat stb. Ezt azonban a kínai székhelyű ZTE és Huawei nem tudta megugrani, mivel a hiányos dokumentumokból nem derül ki sem a szervezeti struktúra, sem a részvényesi struktúra. Mindez sürgős beavatkozást igényel, hiszen a gyártókapacitás Indiába helyezése 6-9 hónapot vesz igénybe, de az élet eközben sem áll meg. Éppen ezért a cégek enyhítést kértek a Kínából származó behozatallal kapcsolatosan, cserébe teljes átláthatóságot ígérnek az importált termékek esetében. Kíváncsian várjuk, mi lesz ennek a vége.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSLight Reading