starlink
Kép: Moralis Academy

A Starlink előfizetőinek száma újabb fontos számot ért el, miközben a műholdas platform nagyobb teljesítményű fejlesztéséről szólnak a hírek. 

Az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdak nagy konstellációjára támaszkodó Starlink nemrégiben közölte az FCC-vel, hogy a szolgáltatás világszerte átlépte a 400 000 előfizetőt. Ez a szám, amely lakossági és üzleti ügyfeleket egyaránt tartalmazza, márciusban még “csak” 250 000 előfizetővel rendelkezett. A Starlink, amely repülés közbeni összeköttetést is tervez, jelenleg 36 ország egy részét szolgálja ki, és még valamikor idén szeretne terjeszkedni Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten is. A SpaceX eddig nagyjából 2500 ilyen műholdat bocsátott fel, és a vállalat további több ezer műhold felbocsátását és telepítését tervezi.

Kép: Light Reading

Eközben a SpaceX a nagyobb, következő generációs platformmal is haladást ért el. A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk a YouTube “Everyday Astronaut” című sorozatának egyik epizódjában elmondta, hogy a vállalat már legalább egy Gen2 Starlink műholdat megépített, amelynek a SpaceX nagyobb tömegű Starship rakéta/indítójárművének fedélzetén kell majd pályára állnia. Musk néhány további részletet is elárult a Gen2 műholdról, megjegyezve, hogy az hét méter hosszú és 1250 kilogrammot nyom. Ehhez képest a jelenlegi generációs műholdak súlya körülbelül ötödakkora, és a SpaceX kisebb Falcon 9 rakétájával lehet pályára állítani őket. A Falcon 9-nek sem a térfogata, sem a képessége nincs meg ahhoz, hogy megbirkózzon a Gen2 műholdakkal.