qualcomm
Kép: Pixabay

Nem lehet azt mondani, hogy az Európai Bizottság túlzottan nyerő szériában lenne, mivel ezúttal a Qualcomm úszta meg a gigászi büntetést. 

Januárban az Európai Unió (EU) Törvényszéke részben megsemmisítette a Bizottság azon döntését, ami 1,06 milliárd euróra bírságolta volna az Intelt a rivális Advanced Micro Devices (AMD) megfojtására tett erőfeszítései miatt. Most pedig az amerikai Qualcomm chipgyártó is megnyerte az EB által 2018-ban kiszabott 997 millió eurós bírsággal szembeni fellebbezését. A Törvényszék szerdai közleményében azt mondta, hogy “számos eljárási szabálytalanság” érintette a vállalat védekezéshez való jogát, és érvénytelenítette “a Qualcommmal szemben felrótt magatartás bizottsági elemzését”.

qualcomm
Kép: Qualcomm

Az EB azzal vádolta a chipgyártót, hogy visszaélt piaci erőfölényével, amikor “több milliárd dollárt fizetett egy kulcsfontosságú ügyfelének, az Apple-nek” azért, hogy kizárólag az ő chipjeit használja az iPhone-okban és iPadekben. Margrethe Vestager versenyjogi biztos akkor azt mondta, hogy a Qualcomm “több mint öt éven át jogellenesen kizárta a riválisokat az LTE alapsávú chipkészletek piacáról, és ezzel megszilárdította piaci erőfölényét”. Azonban a bíróság mostani döntése szerint a bizottság nem nyújtott be olyan elemzést, “amely lehetővé teszi annak alátámasztását, hogy az érintett kifizetések ténylegesen csökkentették az Apple ösztönzését arra, hogy a Qualcomm versenytársaira váltson. Az EB fellebbezhet a bírósági ítélet ellen, bár egyelőre nem világos, hogy megteszi-e ezt vagy sem.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!