Vodafone digitális díj

A Vodafone Digitális Díj, a Vodafone Magyarország Alapítvány által kiírt, 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehetett nevezni, melyek a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira. Ebben az évben összesen 118 pályázat érkezett három kategóriában (Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság), továbbá egy Inkubációs Különdíjat is kiosztottak.

A Vodafone Digitális Díj először 2018-ben került kiosztásra azzal a céllal, hogy elismerjék azokat az innovátorokat, akik praktikus segítséget adnak a mindennapi élet kihívásaihoz a digitalizáció támogatásával és egyben a társadalmi jót szolgálják. 2022-ben összesen 118 pályázat érkezett, 40%-uk magánszemélyektől, 60%-uk pedig szervezetektől. A pályázatok megoszlását tekintve, idén a Digitális Társadalom kategóriát lehet kiemelni, a pályázatok 57%-át, azaz 67 munkát neveztek ide. A díjazott projektek sorában megtalálhatóak a különböző társadalmi csoportok közötti kapcsolatot erősítő innovációk, egészségügyi alkalmazások, a mezőgazdaságot és az idősgondozást digitalizáló megoldások, sőt elektromos gépjármű flottamenedzsmentet támogató szoftvert is díjazott a Vodafone Alapítvány.

Az idei A Vodafone Digitális Díj pályázatának három kategóriája – Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság – a társadalmunkat és környezetünket érintő legfontosabb problémákra és kihívásokra reflektál. Az innovációs versenyen bárki részt vehetett, aki a fenti témakörök legégetőbb kihívásainak valamelyikére kínál megoldást, egy már működő, de fejlesztendő projekttel vagy egy éppen bevezetés előtt álló digitális megoldással.

A Digitális Társadalom kategória nyertesei

Ebben a kategóriában olyan innovatív digitális megoldásokkal lehetett nevezni, melyek valamely társadalmi csoport javát szolgálják. A digitális társadalom kategória lehetséges témái illeszkednek az ENSZ által kitűzött fenntarthatósági célokhoz, melyek többek között a mentális és fizikai egészség megteremtése, szegénység és hajléktalanság felszámolása, minőségi oktatás, élelmiszer pazarlás megszüntetése, közösségteremtés és a megosztás alapú gazdaság megvalósítása.

  1. helyezett: Ceph Assistant – Fogászati teleröntgen-elemző szoftver

A Ceph Assistant egy digitális teleröntgen-elemző szoftver, fogászati rendellenességek felismerésére. A rendszer mesterséges intelligencia segítségével felismeri és jelöli a röntgenképeken található kóros elváltozásokat, ezzel felhívva az orvos figyelmét azokra a területekre, melyekkel javasolt foglalkozni. A rendszer egy interaktív felületen azt is lehetővé teszi, hogy az elemző orvos felülbírálja, azaz átírja ezeket a jelzéseket, és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a rendszer ezeknek a javításoknak a megjegyzésével képes fejleszteni önmagát.

  1. helyezett: Járókelő Közhasznú Egyesület

A Járókelő.hu egy közterületi hibabejelentő weboldal, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, az elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. A projekt további fejlesztésével a rendszer lehetővé teszi a bejelentések szűrését terület, illetékes, problémakör, bejelentő vagy egyéb standardizálható kritériumok alapján.

  1. helyezett: Digital Language Solutions Kft. – Talk@Ease nyelvtanulást segítő applikáció

A Talk@Ease mobilalkalmazás egy különleges talkbot, amit anyanyelvi angoltanárok és szinkronszínészek segítségével fejlesztettek ki az angol beszédkészség javítására. A beszédfelismerés és a saját fejlesztésű hangvezérlésű rendszer kombinációja segíti a felhasználókat abban, hogy a valódihoz nagyon hasonló szituációk során fejlesszék angol beszédkészségüket és ezzel egyidejűleg szerezzenek értékes társalgási rutint, melyhez rengeteg szakmai segítséget kapnak az alkalmazástól.

  1. helyezett: Briefly – Referral Program

A Briefly egy olyan platformot hozott létre vállalkozások számára, ahol megtalálhatják az aktuális igényeiknek legjobban megfelelő szabadúszókat, és zökkenőmentesen dolgozhatnak velük anélkül, hogy a kapcsolat adminisztratív aspektusai miatt kellene aggódniuk. A pályázattal partnerhálózatuk bővítését és a platform továbbfejlesztését, valamint annak népszerűsítését kívánják megvalósítani.

A Digitális Esélyegyenlőség kategória nyertesei

A Digitális Esélyegyenlőség kategóriában olyan digitálisan innovatív megoldások nevezését várta az Alapítvány, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását segítik, így életük a pályázatban bemutatott megoldások segítségével korszerűbbé, egyszerűbbé válhat.

  1. helyezett: Kontekt – Videóhívást segítő fizikai gomb idős emberek számára

A Kontekt az okoseszközök használatától ódzkodó időseknek szánt, TV képernyőhöz csatlakoztatható készülék, mely elősegíti a videóhívás létrehozását szeretteikkel, egy fizikai gomb lenyomásával. Ez az eszköz az idős emberek magányát kívánja enyhíteni, a videóhívások segítségével pedig visszacsatolni őket a család vérkeringésébe.

  1. helyezett: Boldog Gizella Alapítvány – Ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális megoldások

Az ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális eszközök fejlesztését tűzte ki célul a Boldog Gizella Alapítvány. Egy olyan felhő-alapú, mobil eszközre is optimalizált applikációt terveztek, amely folyamatos képet nyújt az idősotthonok lakóinak állapotáról, nyomon követhetővé teszi a feladatok ellátását és az ápoló személyzet leterheltségét. Nem utolsó sorban pedig segíti az idősotthonok jogszabályok által előírt dokumentálási kötelezettségének teljesítését.

A Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategória nyertesei

A Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategóriában olyan digitálisan innovatív, zöld megoldásokkal lehetett pályázni, melyek hozzájárulnak egy rezíliens, klímasemleges ökoszisztémához. Lehetséges témakörök többek között a levegő és környezetszennyezés felszámolása, a megújuló energia, a vízi élővilág és az illegális szemétlerakás megszüntetése.

  1. helyezett: Volteum Kft. Elektromos járművek élő üzemeltetésének támogatása

A Volteum Kft. elektromos flottamenedzsment szolgáltatást biztosít ügyfelei részére. Saját fejlesztésű web alkalmazásával megkönnyíti vállalati partnereiknek, hogy nagyobb hatékonysággal üzemeltessék elektromosautó-flottáikat. A Volteum, algoritmusai segítségével, kiszámítja az elektromos járművek napi használatának energiaigényét, megtervezi a járművek számára a legjobb útvonalat, és optimalizálja a töltési ciklusokat. A szoftver csökkenti a járművek lemerülésének valószínűségét, tervezhetővé teszi a töltések költségét, szükséges idejét.

  1. helyezett: SolSTICE – 3D modell alapú épületenergetikai rendszeroptimalizáció heurisztikus algoritmusa

A SolSTICE egy olyan alkalmazást fejlesztett, amely az épületenergetikai rendszertervezést segíti, a napelemes és akkumulátoros megoldásokra fókuszáltan. A szoftver egy épület GPS koordinátái, 3D modellje és fogyasztási profilja alapján képes meghatározni az optimális napelem rendszer méretét, komponenseinek típusát és elhelyezkedését. A fejlesztett könyvtár lakóépületekre, ipari épületekre, napelem parkok hatékony tervezésére is alkalmazható lehet.

  1. helyezett: dFarm – mezőgazdasági szakembereket támogató megoldás

A mezőgazdaság egyik legégetőbb kérdése az időjárás és az öntözés megtervezése. A dFarm megoldása műholdas adatgyűjtéssel szoftver segítségével elemzi a környezeti hatásokat, informálja a gazdálkodókat, így segítve őket döntéseik meghozatalában és a szükséges mezőgazdasági műveletek megtervezésében.

Az Inkubációs Különdíj nyertese

A társadalmi és szakmai zsűri egyhangúan szavazta meg az Inkubációs Különdíj nyertesét, a HandExo-t. A HandExo egy személyre szabható kéz-ortézis. Az eszköz akár távolról is működtethető egy applikáció segítségével, így segítve a stroke-on vagy egyéb, a kezet és az idegrendszert ért sérülésen átesett betegek mindennapi mozgását, akik így akár már önállóan, aktívan mozgathatják ujjaikat a fejlesztőgyakorlatok közben. A 3D nyomtatással készített, személyre szabható kéz-ortézis, újra definiálhatja a kézrehabilitáció jövőjét. A különdíj nyertesét a Vodafone munkatársaiból álló szakmai mentorcsapat fogja támogatni és fél éven keresztül segíteni a projekt megvalósításában és továbbfejlesztésében.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!