Kép: Nikkei Asia

Első ránézésre úgy tűnhet, az amerikai szankciók inkább felpörgették a kínai chipgyártó piacot, semmint lelassították, de ennél sokkal árnyaltabb a kép. 

A Bloomberg egy nemrégiben megjelent jelentése szerint a világ 20 leggyorsabban növekvő chipgyártó cégéből 19 kínai, és úgy tűnik, ezt a növekedést az amerikai szankciók váltották ki. A listán szerepel a Cambricon Technologies AI chipgyártó cég és a Primarius Technologies tervezőeszköz-fejlesztő cég is, amelyek az elmúlt években megduplázták eladásaikat. A jelentésben szintén megemlített Shanghai Fullhan Microelectronics Co. 37%-kal, míg az SMIC csak az első negyedévben 67%-kal növelte eladásait. Ezek a vállalatok egy egészséges növekedési görbe részei, a chipgyártók és tervezők a Kínai Félvezetőipari Szövetség adatai szerint 2021-re 18%-kal, több mint 1 billió jüanra (150 milliárd USD) növelték a teljes forgalmat.

qulacomm
A kínai cégek fasorban sincsenek a Qualcommhoz képest, Kép: Ars Technica

Fontos azonban tudni, hogy bár ezek valóban lenyűgöző számok, a piacon az említett cégek nem igazán számítanak nagynak. Egyikük sem szerepel például a TrendForce kutatócég által összeállított rangsor szerint a Qualcomm, az NVIDIA és a Broadcom által vezetett tízes listán. Mindezek mellett semmi jele annak, hogy Kína a legnagyobb hiányosságában, a csúcskategóriás gyártásban is előrébb lépne, ahol továbbra is több generációval lemarad a vezető TSMC és Samsung mögött. Kína 2005 óta a világ legnagyobb chipfogyasztója, de a régóta dédelgetett ambíciói és a hazai iparágba fektetett milliárdok ellenére csak lassan zárkózik fel. Saját chipgyártói 2021-ben a teljes 186 milliárd dolláros kereslet 16,7%-át adták, ami mindössze négy százalékponttal magasabb, mint 2011-ben. Az IC Insights elemzőcég várakozásai szerint a kínai chipgyártók 2026-ra a teljes kereslet 21%-át fogják kielégíteni, de ez még mindig csak a globális termelés 8%-át jelenti majd.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!