kína
Kép: Nikkei Asian Review

Úgy tűnik, dacára annak, hogy 5G-vel jól halad, Kína egész komoly szerencsétlenkedést mutat be a 2G és 3G hálózatok lekapcsolásával kapcsolatban. 

Kína három nagy szolgáltatója, a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom az évek óta tartó erőfeszítések és az ismételt kormányzati utasítások ellenére is nehezen tudja kikapcsolni az elöregedő 2G és 3G hálózatokat. Ennek egyébként már tavaly év végéig meg kellett volna történnie, de egyik szolgáltató sem boldogult a feladattal. A kínai Ipari és Informatikai Minisztériumhoz (MIIT) köthető Communication World című kiadvány szerint a három szolgáltató 2021 végén összesen 2,64 millió 2G és 3G bázisállomást tartott fenn. Az alapállomások kikapcsolásának fő okai a költségek és a hatékonyság. A hálózatok kihasználatlanok, kevés bevételt termelnek, és folyamatos karbantartást igényelnek. Emellett olyan szűkös spektrumterületeket foglalnak el, amelyeket át lehetne alakítani az 5G számára. És ha mindez nem lenne elég, az elöregedő, hagyományos hálózatok energiahiányosak, és hátráltatják a távközlési vállalatok alacsony szén-dioxid-kibocsátási törekvéseit.

Különböző megközelítések

A három kínai távközlési vállalat kissé eltérő megközelítést alkalmaz. Az Unicom 2G leállítására irányuló erőfeszítései mellett a China Mobile megpróbálja leállítani TD-SCDMA hálózatát, amely soha nem volt túl népszerű, és megtartani óriási GSM-hálózatát. A China Telecom célja, hogy 2025 körül mind a 2G-t, mind a 3G-t a múltnak adja át. Ezt azonban nehéz pontosan megítélni. Sem a kormány, sem a távközlési vállalatok nem hozzák nyilvánosságra a 2G vagy 3G előfizetői számokat, valószínűleg azért, mert ez azt jelezné, hogy nem sikerült teljesíteni a Kína 14. ötéves tervében kitűzött célokat megvalósítani. 2020 májusában a MIIT adatai szerint a 2G-előfizetők száma 273 millióra volt becsülhető, ami az összes előfizető 17%-át teszi ki.

Kép: Gizmochina

Ezek mintegy 90%-a a China Mobile felhasználója volt, ami a mélyen vidéki hálózatának köszönhető. További 30 millió 3G-ügyfél volt. A 2G-felhasználók túlnyomó többsége idős, vidéki lakos, akiknek nincs 4G hálózati lefedettségük. A távközlési vállalatok 2018 óta kínálnak 4G csomagokat, amelyek ezeket a felhasználókat célozzák meg, de a 2G előfizetők száma mégis nagy. Ennek oka az új készülékek ára, az okostelefonok ismeretlensége vagy a 4G/5G elérhetőségének hiánya. Az új 2G és 3G készülékek szállítása még mindig folyamatban van, idén 12 modell érkezik a piacra. A jelentések szerint 2021-ben 4,2 millió, 2020-ban pedig 8,7 millió készüléket adtak el. A több tízmillió vásárlón túl egy másik probléma a több tízmillió IoT-eszköz támogatásának szükségessége. A probléma ismét az NB-IoT vagy az LTE Cat 1 hálózati lefedettségének hiánya, valamint a Cat 1 modulok költsége, amely még mindig magasabb, mint a 2G/3G moduloké. Nincs esély arra, hogy a szolgáltatók kikapcsolják ezeket az elöregedő hálózatokat, amíg azok még mindig jelentős számú ügyfelet támogatnak, akik közül sokan Kína legszegényebbjei és legkiszolgáltatottabbjai. A valóság az, hogy a 2G/3G-korszaknak Kínában még évekig nem lesz vége.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!