ericsson
Kép: DigitNews

Gyakorlatilag teljesen megbénultak az orosz civil 5G-fejlesztések, mivel a használni kívánt frekvenciát a hadsereg nem engedi ki a kezéből. 

Szó nincs arról, hogy fétisünk lenne az orosz hírek mazsolázgatása, de az a helyzet, hogy most ezek jönnek szembe és egészen érdekes képet festenek a tányérsapkás ország helyzetéről. Oroszország 5G mobilhálózati lefedettségének fejlesztése ugyanis nem csupán a szankciók, illetve a  nagy globális távközlési szolgáltatók kivonulása miatt nyomott egy satut, hanem a kormányzati intézkedések miatt saját magát is blokkolja. Az ország digitális fejlesztésekért felelős minisztériuma a hónap elején közölte, hogy célja az 5G hálózat oroszországi elterjedésének elősegítése, többek között a 24,25-27,5 GHz-es frekvenciák kiosztásával. Csakhogy az orosz hadsereg jelenleg ezeket a frekvenciákat használja, és nem hajlandó megnyitni azokat a polgári használat előtt.

Kép: CGTN

A Business St. Petersburg szerint így a minisztérium kezdeményezése keveset fog javítani az 5G-lefedettség valós kilátásain. Mikhail Klimarjov informatikus szerint a civil eszközök semmilyen módon nem zavarhatják a katonai eszközöket. Szakértők szerint a hálózat bővítését – amely jelenleg korlátozott számú felhasználó számára érhető el Moszkvában és Szentpéterváron – tovább fogja fékezni a nagy távközlési cégek, például a Nokia, a Huawei és az Ericsson kivonulása a piacról. Alekszej Bojko elemző úgy látja, hogy miközben a Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegmédiaügyi Minisztérium megtiltja a mobilszolgáltatóknak, hogy külföldön gyártott 5G-állomásokat használjanak, a potenciális hazai beszállítóknak kevés gazdasági ösztönzőjük van arra, hogy elősegítsék a hazai orientációjú gyártást. Szerinte a hazai megoldások aligha lehetnek versenyképes árakon, mert kisüzemi gyártásban készülnek. Elemzők úgy vélik, hogy a korlátok miatt az orosz kormány valószínűleg az LTE-szabványok javítására helyezi át a hangsúlyt, hogy kielégítse a meglévő felhasználói igényeket.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSThe Moscow Times