észt önvezető busz

Észtország fővárosa azzal került fel a térképre, hogy ingyenessé tette a tömegközlekedést, most pedig kísérleti jelleggel önvezető buszokat indít. 

Észtország fővárosa szűk félmillió lakossal rendelkezik, és leginkább azzal került reflektorfénybe, hogy ingyenessé tette a tömegközlekedést, de mégsem ment csődbe. Most pedig itt egy pilot program, amiben önvezető buszok karikáznak egy körpályán. A nyolc férőhelyes járművek keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között közlekednek majd, mégpedig egy 1,8 kilométeres körpályán, körülbelül 25 perces időközönként. Lauri Laats, az érintett Mustamäe kerület elöljárója örvendezve nyilatkozta, hogy nagyon örül ennek a projektnek, és reméli hogy sikeres lesz. Illetve bízik benne, hogy a jövőben hosszabb időre is kapnak majd hasonló szerkezetek.

Ezt azért mondta így, mert a program július 15-től szeptember 14-ig tart. Ez egy kísérleti projekt, amelyet a tallinni közlekedési hivatal és az Auve Tech, egy önvezető járműveket fejlesztő észt vállalat együttműködésében hajtanak végre, azzal a céllal, hogy feltárják az önvezető buszok használatának lehetőségeit. A buszon ugyanakkor mindig lesz egy emberi kezelő, aki minden manőver biztonságát felügyeli, és szükség esetén beavatkozik. Az önvezető busz különböző típusú érzékelőkkel is fel lesz szerelve, amelyek figyelik a környező tárgyakat és azok mozgását. Ha gyalogos vagy bármilyen más akadály kerül a jármű útjába, a jármű automatikus fékezésre van programozva. Az önvezető masina lassú sebességgel halad, és nem jelent veszélyt a többi közlekedőre.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!