USA
USA

Az USA tavalyi 5G-s növekedése robbanásszerűnek tekinthető, de most, hogy kicsit meglassult, kiderült, kik a nagy nyertesek és vesztesek. 

A New Street Research pénzügyi elemzői szerint az USA vezeték nélküli iparág ügyfélszámának növekedési szintjei a 2021-es buborékos, túlméretezett jelleg után visszaesést mutat. Ez pedig kellően rávilágít arra, hogy ennek a jelenségnek kik a győztesei és a vesztesei. A T-Mobile például az 5G favoritjaként tűnik fel, míg a Verizon könnyen pórul járhat. Utóbbi 2009-ben ügyesen taktikázott, és a 4G bevezetésével egyértelműen az élre tört. A BofA Global Research pénzügyi elemzői szerint az 5G-vel is ezt szerette volna eljátszani, ám most nem annyira jött be neki. A “mi lesz a következő” filozófia ezúttal kudarcot vallott, mivel arra kellett volna koncentrálni, hogy “mi van mos?”. A Verizon legutóbbi nehézségei figyelemre méltóak annak fényében, hogy az egész távközlési iparágban az ügyfélszám növekedésének lassulására lehet számítani. 2021-ben a Verizon és az amerikai vezeték nélküli iparág többi résztvevője is részesült az új ügyfelek számának kiemelkedő növekedéséből.  Normális esetben az amerikai szolgáltatók évente összesen mintegy 5 millió új ügyfelet halmoznak fel, de ez a szám tavaly megközelítette a 10 milliót.

verizon
Kép: USA Today

A News Street elemzői szerint bármi is hajtotta a túlzott növekedést, az mostanra eltűnt. Az idei év első felének növekedése megfelel a 2020-as és 2019-es, valamint a 2021-et megelőző négyéves átlagnak. Érvelésük szerint az amerikai vezeték nélküli szolgáltatók együttesen mintegy 2 millió új ügyféllel bővültek 2022 első félévében, ami jelentősen elmarad a tavalyi év azonos időszakában szerzett 4,3 milliótól, de többnyire összhangban van a 2020 és 2019 első félévének számaival. Az elemzők megjegyezték, hogy számításaikat megkérdőjelezték a 3G-hálózatok idei leállításai. Szerintük a szolgáltatók “aljas kiigazításokat” alkalmaztak, hogy megnehezítsék az érintett ügyfelek elszámolását. De ahol vesztesek vannak, ott értelemszerűen nyerteseknek is lenniük kell. A Wells Fargo elemzői egy nemrégiben a befektetőknek szóló jegyzetükben azt írták, hogy a T-Mobile erős második negyedéves eredményei “segítettek eloszlatni minden olyan tartós aggodalmat”, hogy a vállalatot ugyanazok a pénzügyi gondok fogják sújtani, amelyek a Verizont és az AT&T-t is érintették. A T-Mobile a Wells Fargo elemzői szerint “továbbra is a legjobb választásunk a szolgáltatók között”.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!