intel
Kép: NotebookCheck

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója nehéz napokat élhet meg, hiszen saját maga is beismerte, hogy finoman szólva nem mennek olajozottan a dolgok. 

Ha az Intel részvényeseit arra kérnék, hogy értékeljék Pat Gelsinger vezérigazgatót az első 18 hónapos munkája alapján, akkor valószínűleg a lelkesedést és az erőfeszítéseket jónak, a végrehajtást és az eredményeket viszont csapnivalónak értékelnék. A korábbi VMware-főnök eltökélt szándéka, hogy helyreállítsa a technológiai cég hírnevét, amelyet a termékkésések és a riválisokkal, például az AMD-vel szembeni lemaradás árnyékolt be. Emellett milliárdokat fektet abba, hogy a vállalat olyan szerződéses chipgyártóvá váljék, amely elég erős ahhoz, hogy kihívója legyen a Samsungnak és a TSMC-nek. Ugyanakkor a borzalmas eredmények közzététele után Gelsinger kénytelen volt beismerni, hogy sok minden rosszul megy. A cég júniusban zárult második negyedévére vonatkozó számaiban egyetlen fényes pont sem volt.

intel 5g
Kép: Intel

Az árbevétel 22%-kal, 15,3 milliárd dollárra esett vissza, a bruttó árrése pedig 20,6 százalékponttal, 36,5%-ra zsugorodott. Tavaly ilyenkor a második negyedévben 5,1 milliárd dolláros nettó nyereséget könyvelhetett el, most viszont 500 millió dolláros veszteséget mutat a mérleg. A Nasdaq korai reggeli kereskedésében részvényeinek árfolyama tizedével csökkent. Az Intel a “gazdasági tevékenységek hirtelen és gyors visszaesését” okolja, amely súlyosan érintette a számítástechnikai és adatközponti egységeit. De az elemzők, akiket láthatóan felbosszantott, hogy nem volt profitfigyelmeztetés, másként vélekednek. Vivek Arya, a Bank of America elemzője szerint valóban gyengélkedik a PC-s piac, de az, hogy az adatközpontok majdnem 25%-kal elmaradnak a várakozásoktól, mégis elég furcsa. Gelsinger válasza az volt, hogy a nagy ügyfelek a negyedév során “meglehetősen jelentős kiigazításokat hajtottak végre készletpozícióikban”. Az AWS-szel és a Metával kötött adatközponti szerződésekre is rámutatott, azzal érvelve, hogy a vállalat “versenyhelyzete javul”. Ennek ellenére az egység bevételei 16%-kal, 4,6 milliárd dollárra süllyedtek, ami aligha fogja feldobni a részvényesek hangulatát.