usa
Kép: Medium

Az USA szeretné csökkenteni a kínai piactól való függőségét, ezért egy raklap pénzt borít a chipgyártás hazai fellendítésébe. 

Nagy mérföldkőhöz érkezett a chipszektor felpörgetését és a Kínának való kitettség csökkentését célzó amerikai kampány az 52,7 milliárd dolláros CHIPS-törvény elfogadásával. A jogszabály ezzel az összeggel támogatja a hazai chipgyártást, és mintegy 24 milliárd dollárt irányoz elő adókedvezmények és egyéb intézkedések formájában az új üzemek építéséhez. Amint az várható volt, Kína ezt a lépést nem élte meg pozitív fejleményként. Az ázsiai ország médiája, és tisztségviselői több negatív jelzővel is illették az USA ilyesfajta irányvonalát. A kínaiak “rossz viccnek”, “rossz irányba való lökésnek”, hidegháborús gondolkodásnak”, és az “ipari lánc emberi pusztításának nevezték a döntést. Ugyanakkor érthető, ha ez fáj nekik, hiszen a kínai chipiparnak jelenleg megvannak a maga problémái, különösen az, hogy több vezetője valószínűleg korrupciós vádakkal néz szembe.

usa
Kép: J. Rotbart & Co.

Így például az, amit a kínai állami média nemrég hozott nyilvánosságra, miszerint az ország félvezető-önállóságra való törekvésének legfontosabb embere, az Ipari és Informatikai Minisztérium (MIIT) vezetője, Hsziao Yaqing ellen vizsgálat folyik. A vád “a fegyelem és a törvények megsértésének gyanúja”, ami a párt nyelvezetében egyértelműen korrupciót jelent. A párt fegyelmi szerve, a CCDI szokás szerint nem részletezte a Hsziao ellen felhozott vádakat, aki több mint öt éve a legmagasabb rangú tisztviselő, aki ellen vizsgálat indult. Az ágazatba áramló hatalmas mennyiségű pénz és a hagyományosan felületes felügyelet miatt a chip-ipar kiváló célponttá vált a korrupciónak. Mint például a hírhedt Hongxin gyár esete, amely úgy zárt be, hogy gyakorlatilag nem termelt semmit, ugyanakkor 128 milliárd jen befektetői pénzt pazarolt el. Tehát Kína éppen akkor veszti el kulcsfiguráit, amikor az USA igyekszik megerősödni, és szorosabb partnerségeket köt Koreával és Japánnal.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!