Kép: Vistra

Hazánk számára is sok százmilliárd forintos bevétellel járna az 5G, de amíg a lakosság nem is tudja, mi az, erre semmi esély. 

A Portfolio szerint Magyarország számára 825 milliárd dolláros bevételt hozna az ötödik generációs technológia, ám hazai terjedése idehaza mégis finoman szólva véleményes. Ennek oka pedig az, hogy a telepítés költsége nagyon magas, miközben nem látni azt, hogy a lakosság esetében a megtérülés hogyan alakul. Ezért olyan B2B üzleti megoldásokat érdemes fejleszteni, amelyek lakossági felhasználása vonzó, és maguk is hozzájárulnak a digitális készségek fejlesztéséhez. A portál szerint az 5G alapjául szolgáló hálózat kiépítése az elkövetkezendő fél évtizedben globálisan 1000 milliárd dolláros befektetést kíván. Ebből jól látható, hogy valóban költséges dologról van szó, de potenciál is van benne bőven, amit hazai viszonyokra vetítve az alábbi diagramon láthatunk.

A Portfolio írása kitér arra is, hogy bár szélessávú internet terén az előfizetések arányát nézve az első helyen vagyunk Európában, amit azonban erősen árnyal, hogy digitális felkészültség terén 27 országból 22. helyezésen vagyunk.

“A lakosság digitális edukációja elmarad a kívánatostól, és nem tudja előre mozdítani a következő évek fejlesztéseit.”

– írja a portál, hozzátéve, hogy az igények alapos felmérésével és az így kialakított kiszolgálással elérhető, hogy a lakosság az 5G-n keresztül sajátítsa el a tovább lépéshez szükséges készségeket. Nemzetközi szinten már vannak jó gyakorlatok, így például az egyetemek, a városfejlesztés, a turizmus és a tömegközlekedés terén sikerült komolyabb lakossági csoportokat bevonni. Megemlíthető a kínai Csengcsou városa, ahol 5G-vel működő robotpilóta irányította buszjárat működik, ami képes azonosítani a gyalogosokat, felismerni a közlekedési lámpákat, valamint a közlekedésben résztvevő más járműveket.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!