Kína
Kép: Nikkei Asia

Kína három legnagyobb távközlési szolgáltatója látványosan megjutalmazza részvényeseit, igaz, állami nyomásra. 

A China Telecom először fizet időközi osztalékot, mivel az 5G infrastruktúrába történő beruházások a csúcsponthoz közelednek, és az ország három nagy állami tulajdonú távközlési óriáscége Peking sürgetésére a nagyobb részvényesi jutalmazás irányába mozdul el. Ke Ruiwen, a China Telecom elnöke kedden egy online tájékoztató során újságíróknak elmondta, hogy az igazgatótanács úgy döntött, részvényenként 0,12 jüan időközi osztalékot fizet. Az osztalékfizetési arány – a nettó nyereség részvényeseknek kiosztandó százalékos aránya – eléri a 60%-ot. Az arány 2020-ban 40% volt.

A vállalat ígéretet tett arra, hogy a kifizetési arányt fokozatosan 70% fölé emeli a 2021 augusztusában történt, a szárazföldi A-részvények piacára való bevezetést követő három éven belül. A China Mobile, ami az előfizetők száma alapján a világ legnagyobb szolgáltatója, csütörtökön közölte, hogy igazgatótanácsa 34,9%-kal, részvényenként 2,2 hongkongi dollárra emeli az évközi osztalékot. A szolgáltató egy hároméves terv közepén van, amelynek célja, hogy 2023-ra 70%-ra növelje az éves kifizetési arányt a korábbi 50% körüli értékről. A három közül a legkisebb China Unicom igazgatótanácsa a múlt héten javasolta, hogy az időközi osztalékot 37,5%-kal, részvényenként 0,165 jüanra emelje. A vállalat tavaly fizetett először időközi osztalékot.

kína
Kép: Nikkei Asian Review

Az 5G-beruházások közelgő csökkenése teszi lehetővé a szolgáltatók számára, hogy növeljék a részvényesi hozamot. A 2022-ig tartó három év volt a “csúcsidőszak”, ami után kevesebb pénzt fognak költeni, miközben az értékcsökkenési költségek alacsonyabbak lesznek, ami növeli a nyereséget. Az állami politika által vezérelt egyéb függőben lévő beruházások valószínűleg kisebbek lesznek, mint egy ötödik generációs távközlési hálózat kiépítése egy ilyen nagy országban.

A távközlési iparág erősen szabályozott, és ez alól Kína sem kivétel. A korlátozott verseny általában magasabb profitszintet és készpénzállományt biztosít a szolgáltatóknak, mint más tőzsdén jegyzett vállalatoknak. Erős pénzügyi helyzetükön túl azonban a szolgáltatókat az állam – végső tulajdonosuk – is nyomás alatt tartja, hogy nagyobb osztalékot fizessenek. Mindhárom vállalat a kínai Államtanács Állami Vagyonfelügyeleti és Vagyonkezelési Bizottsága (SASAC) által közvetlenül ellenőrzött, kevesebb mint 100 elit konglomerátumhoz tartozó, tőzsdén jegyzett vállalat karja.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

 

FORRÁSNikkei ASIA