Google
Kép: Pixabay

Ízlelgessük egy kicsit azt az 1762 milliárd forintos bírságot, aminek megfizetése alól egyelőre nem tud kibújni a Google.

A Google tulajdonában lévő Alphabet egy éven belül másodszor is elvesztette fellebbezését az Európai Bizottság (EB) által versenyellenesnek ítélt üzleti gyakorlat miatt kiszabott hatalmas bírság ellen. Az Európai Törvényszék szerdán közzétett ítéletében helybenhagyta az EB 2018-as határozatát, amely rekordösszegű, 4,343 milliárd eurós (1762 milliárd forint) büntetéssel sújtotta az amerikai keresőóriást. Úgy tudni, hogy ez a legnagyobb trösztellenes bírság, amelyet az EU valaha is kiszabott. Minderre azért került sor, mert az EU végrehajtó szerve úgy ítélte meg, a gigacég visszaélt piaci erőfölényével az Android operációs rendszere használatának ellenőrzését illetően. A nagyvállalat tavaly szeptemberben fellebbezést nyújtott be a döntés hatályon kívül helyezése érdekében. A Törvényszék azonban “nagyrészt” megerősítette az EB döntését, amely szerint a Google “jogellenes korlátozásokat vezetett be az androidos mobilkészülékek gyártóival és a mobilhálózat-üzemeltetőkkel szemben annak érdekében, hogy megszilárdítsa keresőmotorja erőfölényét”.

google

A Google-nek most két hónap és tíz nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezést nyújtson be a döntés ellen az Európai Bírósághoz. A vállalat szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy “csalódott, hogy a bíróság nem semmisítette meg teljes egészében a határozatot. Az Android nem kevesebb, hanem több választási lehetőséget teremtett mindenki számára, és sikeres vállalkozások ezreit támogatja Európában és világszerte”. Az ítéletet az EU trösztellenes főnöke, Margrethe Vestager jelentős győzelmének tekinti, miután idén más technológiai óriásokat, például az Intelt és a Qualcommot érintő ügyekben kudarcot vallottak.

A Google számára ez a második komolyabb csapás az elmúlt 12 hónapban. A keresőóriás 2021 novemberében elvesztette a fellebbezését a 2017-ben kapott 2,4 milliárd eurós (974 milliárd forint) bírsággal szemben, amelyet a vásárlási-összehasonlító keresési eredményekkel kapcsolatban kapott. Továbbá fellebbezést nyújtott be az EB által 2019-ben kiszabott 1,49 milliárd eurós (604 millió forint) bírság ellen is, amelyet a riválisok, köztük a Yahoo és a Microsoft reklámjainak blokkolása miatt kapott.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSLight Reading