Kép: Salon

A szolgáltatók figyelemreméltó erőfeszítéseket tettek az 5G-hálózatok fejlesztése terén, de jövőre vélhetően ezen is spórolni fognak. 

A T-Mobile, az AT&T és a Verizon is mélyen benne van a dollármilliárdos kiadások közepén, hogy az 5G-hálózatok középsávú spektrumait frissítsék. Ennek eredményei igencsak figyelemreméltóak, hiszen a lefedettség hatalmasat növekedett. Ugyanakkor a Verizon és a T-Mobile is utalt arra, hogy ezek a projektek a jövő évtől kezdődően lezárulnak, és az AT&T kiadásai is csökkenhetnek. Ennek eredményeképpen az Egyesült Államokban az összes nagy 5G-szolgáltató 2023-tól kezdődően jelentősen visszavághatja 5G-s tőkekiadásait. Éppen ezért egyes pénzügyi elemzők már most figyelmeztetnek a közelgő lassulásra.

“A 2022-es kiadásnövekedés bátorítást nyújt, de a 2023-as lassulás aggasztja a befektetőket”

írták a Raymond James pénzügyi elemzői egy nemrégiben kiadott jegyzetben. Ugyanakkor néhány 5G-s pénzügyi vezető számára a kiadások csökkenésének kilátása üdvözlendő hír. “Az idei év egyfajta tőkecsúcsév” – magyarázta Mike Sievert, a T-Mobile vezérigazgatója egy májusi befektetői rendezvényen. Jövőre, mondta, “a tőke alacsonyabb lesz”.

t-mobile
Kép: CNN

“Befektetünk az üzletágunkba” – mondta Hans Vestberg, a Verizon vezérigazgatója egy szeptemberi befektetői rendezvényen, rámutatva arra a 10 milliárd dollárra, amelyet a szolgáltató 2022 és 2023 folyamán a C-sávú, keskenysávú 5G hálózat korszerűsítésére költ. De azt mondta, hogy jövőre “lejjebb jövünk”. A T-Mobile a korábbi 13,5 milliárd dollárról 13,7 milliárd dollárra emelte a 2022-es ilyen jellegű költéseket. A Raymond James elemzői azonban arra figyelmeztettek, hogy a vállalat akár 24%-kal, 10,2 milliárd dollárra is csökkentheti ezt. A Morgan Stanley elemzői úgy becsülik, hogy a Verizon idén nagyjából 22,3 milliárd dollárt fog költeni a vezeték nélküli és vezetékes hálózataira, de ezt jövőre 19,9 milliárd dollárra csökkenti. Az AT&T a maga részéről jelezte, hogy idén 24 milliárd dollárt, jövőre pedig nagyjából ugyanennyit kíván vezeték nélküli és vezetékes beruházásokra költeni. Ez a kiadás azonban magában foglalja azt a hatalmas üvegszálas kiépítési projektet is, amelyet az AT&T 2025-ig szeretne finanszírozni.

Tom Nolle, a CIMI elemzője nemrég megjegyezte, hogy a nagy hálózatüzemeltetők számára egyre nehezebbé válik az 5G-kiadások igazolása. Felmérési adatokat idézett, amelyek szerint csökkent azon hálózatüzemeltetők száma, amelyek most arra számítanak, hogy az 5G “jelentős” többletbevételt hoz majd. Ez pedig rombolja az üzemeltetők 2023-as terveit. A Raymond James elemzői nagyrészt egyetértenek abban, hogy 2022 lesz az 5G-hálózati kiadások csúcspontja, és hogy a jövő évi kiadások “szerényebbek” lehetnek. De nem látnak drámai lassulást.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSLight Reading