Nokia
Fotó: iStock

A Nokia a hardveres erősségei mellett immár a szoftveres területeken is igyekszik teret nyerni, és úgy tűnik, megy is neki. 

Nagyjából egy évvel azután, hogy a Nokia először jelentette be ezt a törekvést, Mark Bunn elmondta, a vállalat arra számít, az év végéig 10-20 különböző ügyféllel kötnek szerződést a különböző SaaS (software-as-a-service) ajánlatok mentén. Bunn szerint ezen ügyfelek között nagy és kis mobilhálózat-üzemeltetők, valamint vállalatok egyaránt szerepelnek, bár neveket nem mondott. A vállalat emellett megemelte az SaaS-piaci lehetőség teljes méretére vonatkozó becslését is. Korábban a piac értékét 2021 és 2025 között összesen 3,1 milliárd dollárra becsülte. Most úgy véli, hogy ez a szám 3,6 milliárd dollár. Bunn – a felhő- és hálózati szolgáltatásokért felelős SVP – pedig azt mondta, hogy a cég arra számít, hogy ennek a piaci lehetőségnek egy jelentős részét ki is tudja használni. A cég eredetileg 2021 novemberében indította el SaaS szoftver-előfizetési üzletágát olyan szolgáltatásokkal, mint az automatizált biztonság, de azóta más, a hálózati analitika, az energiafelhasználás és – legutóbb – az alaphálózatok köré csoportosuló ajánlatokkal bővítette azt. Bunn elmondta, hogy ma tíz különböző SaaS-terméket kínálnak, és várhatóan 2023 folyamán továbbiakat is piacra dobnak.

nokia
Kép: GSMArena

Egy nemrégiben tartott médiaeseményen Bunn átfogó betekintést nyújtott azon törekvéseibe, hogy előfizetéseket értékesítsenek különböző szoftvertermékeikre. Ez az erőfeszítés kritikus jelentőségű a vállalat számára, tekintve, hogy a Nokia üzleti tevékenységének túlnyomó többsége szilárdan a hardverek területén helyezkedik el, legyen szó akár 5G-ről vagy optikai szállítási komponensekről.

“Gondoljunk erre úgy, mint egy startup indítására a Nokián belül”

– mondta Bunn az új SaaS üzletágáról. Ugyanakkor azt sem tagadta, hogy a kezdeti időszakban valószínűleg negatív lesz a mérlegük, de “észszerű idő elteltével” meg fog térülni a befektetés. Úgy tudni, hogy az SaaS kizárólag a felhőben fut, és elsősorban olyan szolgáltatók hiperscale platformjain, mint a Microsoft, a Google Cloud és az Amazon Web Services (AWS). Bunn az ilyen felhőalapú hiperscale platformokat “nagyon érett kínálatnak” nevezte, amelyre a vállalat termékeket tud fejleszteni. Fontosnak nevezte, hogy a Nokia nem támogatja a távközlési szolgáltatók saját privát felhőplatformjait. Elmondta, hogy a vállalat SaaS-üzletága kizárólag hiperscale felhőkön fut. Ugyanakkor ezek a felhők nem egységesek, így eltérőek az erősségeik is. Van olyan biztonsági termék, ami csak a Microsoft Azure felhőben fut, mert a Microsoft így üzemelteti ezt a platformot.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSLight Reading